Prvi teden

Golobova vlada pospešeno zamenjuje kadre Janševe vlade

Mihael Korsika
10. 6. 2022, 16.38
Deli članek:

Aktualna vlada Roberta Goloba je v prvem tednu opravila 45 razrešitev, medtem ko je vlada Janeza Janše v prvih sedmih dneh s položajev razrešila 14 ljudi. Pri izračunu nismo upoštevali razrešitve oziroma imenovanja generalnih sekretarjev ministrstev in vlade. Večji del razrešitev, ki jih je izvedla Golobova vlada, je posledica zamenjav v nadzornih svetih.

STA
Janez Janša je po dobrih dveh letih minulo sredo vodenje vlade predal Robertu Golobu.

Vlada Janeza Janše se je večji del svojega mandata soočala s kritikami, da je po vseh institucijah, zavodih in državnih družbah izvajala kadrovski cunami in na položaje nameščala podpornike ali simpatizerje SDS.

V svojem mandatu je poskrbela tudi za več kot 5000 dodatnih zaposlitev v javnem sektorju, čeprav je SDS iz opozicijskih klopi vedno zagovarjala vitko državno upravo.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je pred volitvami napovedoval, da se pri kadrovskih vprašanjih ne bo oziral na naše in vaše, temveč bo upošteval kompetence.

Klasične zamenjave

Pregledali in primerjali smo kadrovske odločitve vlade Janeza Janše in aktualne vlade Roberta Goloba v prvem tednu po prevzemu mandata.

Vlada Roberta Goloba je tako kot Janševa vlada na svoji prvi seji razrešila generalnega direktorja policije, direktorja obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS) in direktorja vladnega urada za komuniciranje. Gre za zamenjave, ki jih ob nastopu mandata praviloma izvede vsaka novoimenovana vlada.

V prvem tednu obeh vlad je prišlo tudi do zamenjave na čelu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Golobova vlada je razrešila direktorja Sove Janeza Stuška, medtem ko je pred dobrima dvema letoma po nastopu Janševe vlade direktor Sove Rajko Kozmelj odstopil sam. Za odstop se je odločil, ker je Janševa vlada ob nastopu mandata izključila Sovo iz Sveta za nacionalno varnost. Janševa vlada je na njegovo mesto imenovala neznanega odvetnika iz Celja Janeza Stuška, ki ni imel nobenih izkušenj z varnostno-obveščevalno dejavnostjo.

Vlada predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba je na ustanovni seji s položaja razrešila še direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja. Tako kot v primeru imenovanja Stuška za direktorja Sove so tudi imenovanje Žuglja za prvega borca proti pranju denarja spremljale strokovne kritike in pomisleki.

Golobova vlada je na ustanovni seji razrešila in zamenjala vseh osem vladnih predstavnikov v svetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Do zamenjave vladnih članov sveta NIJZ je najverjetneje prišlo zaradi načrtovane zamenjave na vrhu inštituta, saj direktorja NIJZ imenuje svet zavoda. Aktualni direktor NIJZ Milan Krek, ki ga je imenovala Janševa vlada, je bil v času epidemije deležen ostrih kritik s strani nekdanjih opozicijskih strank in dela strokovne javnosti. Predsednik vlade Robert Golob je sicer že pred parlamentarnimi volitvami za oddajo Tarča dejal, da na mestu direktorja NIJZ vidi nekdanjega direktorja inštituta Ivana Eržena.

Menjave vodij direktoratov

Janševa vlada je leta 2020 v prvem tednu razrešila tedanjo direktorico NIJZ Nino Pirnat. Ob tem je razrešila še štiri vodje direktoratov po ministrstvih, in sicer direktorata za logistiko ministrstva za obrambo, direktorata za vode in investicije na okoljskem ministrstvu, direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo in direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo. Zamenjana je bila še generalna direktorica za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje.

Golobova vlada je v prvem tednu razrešila vodji direkcije za infrastrukturo in agencije za civilno letalstvo ter 14 vodij direktoratov na ministrstvih za notranje zadeve, obrambo, šolstvo, okolje in prostor ter zunanje zadeve.

Po zakonu o javnih uslužbencih lahko funkcionar oziroma organ, pristojen za imenovanje, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja na ministrstvu. Razrešitev je po zakonu možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika na položaj.

Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša je obrambo svojega mandata pred napadi Koalicije ustavnega loka in njenega prvega kandidata mandatarja Erjavca postavil na bojni črti proti covidu-19.

Zamenjanih 13 članov nadzornih svetov

Aktualna vlada je bila zelo aktivna pri kadrovanju v nadzorne svete. Vlada Roberta Goloba je v prvem tednu posegla tudi v nadzorni svet distribucijskega operaterja električne energije SODO ter razrešila dosedanjega predsednika in njegovega namestnika. Razrešila je tudi vse tri člane nadzornega sveta operaterja trga z električno energijo Borzen ter štiri člane nadzornega sveta družbe DRI upravljanje investicij.

Golobova vlada je kadrovala še v nadzornem svetu Elesa, in sicer je razrešila predsednika in namestnika predsednika. Namestnik je bil sedanji presednik uprave Darsa in nekdanji podpredsednik stranke NSi Valentin Hajdinjak. Ob tem je Golobova vlada razrešila še dva člana nadzornega sveta Elesa.

Zamenjala je tudi člana upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) in tri neizvršne direktorje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).