odgovor na očitke

Inšpekcije "zaplombirale" proizvodnjo Marinblu? Oglasila se je Rosana Šuštar

R.T.
9. 6. 2022, 11.54
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 13.33
Deli članek:

Poročila o dogajanju za štirimi stenami podjetij so šokantna.

Zajem zaslonske slike
Rosana Šuštar

Po očitkih o novodobnem suženjstvu v podjetjih družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja Marinblu in Selea novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl poroča, da so "inšpekcije "zaplombirale" proizvodnjo Marinblu na Kozini in ne dovolijo odvoza v trgovine".

Spomnimo. Delavska svetovalnica je prejšnji teden zoper podjetji Marinblu in Selea na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo. Kot je včeraj poročala TV Slovenija, v podjetjih zaposlene silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, nenehno pa so tudi pod nadzorom kamer.

Direktorica Rosana Šuštar je za TV Slovenija vse očitke zavrnila in dejala, da so bili v preteklih letih opravljeni številni inšpekcijski nadzori, pri čemer pa noben ni bil zaključen na način, da bi bila družba ali ona kot odgovorna oseba, spoznana za krive storitve kakršnegakoli prekrška, poroča STA. Ob tem pa so z delovne inšpekcije za TV Slovenija odgovorili, da so v preteklosti v podjetjih Marinblu in Selea opravili več nadzorov, med katerimi so ugotovili kršitve pri plačah, regresu, delovnem času, odmorih in počitku.

Lani so Šuštarjevi sicer imeli skoraj osem milijonov evrov prihodkov in 260.000 evrov čistega dobička.

Zavrača očitke

Rosana Šuštar, direktorica obeh podjetij je na tiskovni konferenci v gostilni, ker v "njihovih pisarnah poteka veterinarski nadzor", poudarila, da njihovi delavci delajo glede na potrebe delovnega procesa in da njihove pravice niso kršene. Se pa zaradi narave živilske proizvodnje dogaja, da morajo delavci kdaj delavnik podaljšati, a da jim to finančno povrnejo, tudi na večerjo jih peljejo. Sicer pa razmere otežuje tudi pomanjkanje kadra.

Njihovi proizvodni delavci v povprečju dobijo tisoč evrov plače, kar je po njenih besedah bolje kot drugod. Priznala je, da je težko delo. Tudi zato je fluktuacija v proizvodnji tako velika, jim pa, kot je dejala, v skladu z zakonom izplačujejo nadure.

Sicer Marinblu zaposluje 11 Indijcev, tri vodje izmene iz Bosne in Hercegovine, dva komercialista in dva skladiščnika.

Zavrnila je tudi navedbe o slabi kvaliteti njihovih rib in dodala, da reklamiranih rib ne prepakirajo, temveč jih zavržejo. Dodala je še, da njihove obrate redno obiskuje veterinarska inšpekcija.

V zvezi z indijskimi državljani, ki so na delu pri njih, je dejala, da imajo urejeno bivanje ter papirje za delo. Prvotno so bivali v samskih domovih v Kopru ter motelu v Divači, medtem ko so Šuštarjevi urejali prebivališče v hiši na Črnem Kalu, ki so jo za to izbrali že na začetku. Zaradi nepredvidenih zapletov so bili primorani tri dni spati v prostorih podjetja, kjer sicer počivajo. Za to so se, tako Šuštarjeva, odločili skupaj s tujim podjetjem, pri katerem so zaposleni. Do danes so tako bili naseljeni v hiši v Izoli, ki so jo najeli preko spletne strani booking.com, a so jih morali danes izseliti zaradi pritiska medijev in javnosti.

Zdaj so jih preselili v motel v Košano. Kje jih bodo dolgoročno naselili, še ne vedo.

Lastnike portugalskega podjetja, preko katerega so dobili kader, so obvestili o nepravilnostih. Indijci imajo sicer do nadaljnjega dovoljenje za delo v podjetju, a da jim je nenadna pozornost zbila moralo za delo, zaradi česar naj bi se želeli vrniti v Indijo.

Dotaknila se je tudi očitkov v zvez z nadzornimi kamerami. Kot je dejala, so te tam za varnost pri delu, je pa priznala, da bodo morali več pozornosti nameniti komunikaciji, saj da ta z njihove strani ni bila primerna, za kar se je opravičila. Tudi v imenu sina, ki naj bi bil največji karšitelj. Je pa poudarila, da dela ne snemajo.

Celotno afero naj bi sicer zakuhal njihov nekdanji zaposleni, ki da je bil slab delavec. Za to bo odgovarjal, če se bodo odločili za kazensko ovadbo, je bilo mogoče slišati. Njen odvetnik je sicer še poudaril, da nihče od delavcev ni vložil uradne prijave o domnevnih nepravilnostih, kar naj bi bilo samo po sebi dovolj zgovorno.