nacionalni interes?

Zakaj je Sova bivšim ministrom svetovala, naj zbrišejo vso komunikacijo?

A.R.
9. 6. 2022, 10.51
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 10.53
Deli članek:

Kako je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) takoj po volitvah skušala preprečiti, da bi morali odhajajoči ministri in drugi funkcionarji vrniti službene telefone in računalnike? Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je dan po parlamentarnih volitvah očitno ocenila, da lahko bodoča vlada Roberta Goloba pomeni grožnjo državi, poročajo na portalu Necenzurirano.

STA
Bivši minister za javno upravo Boštjan Koritnik je za dopis Sove vedel.

Že takoj naslednji dan po državnozborskih volitvah, 25. aprila, je namreč tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem mu je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom »strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika« vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu. Pri tem se je Sova sklicevala na »zaščito nacionalnih interesov«. »Nikakor pa naj se tovrstna oprema ne dodeli naslednjemu nosilcu javne funkcije,« še piše v dopisu.

Obvestilo Sove je prišlo ob preverjanju informacije, da sta z računalnikov generalnega sekretariata vlade izginila najmanj dva strežnika, zdaj že nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa naj bi po prenehanju funkcije s seboj odnesel dva telefona večje vrednosti.

Pri Necenzurirano so zato na aktualnega ministra za gospodarstvo Matjaža Hana naslovili vprašanja o pravilnikih glede možnosti odkupa službenega mobilnega telefona s strani zaposlenih. A kot je razvidno z odgovora, ki so ga prejeli, pravilnik takega odkupa ne predvideva. »Pravilnik, ki ureja vodenje osnovnih sredstev, ne predvideva odkupa mobilnih telefonov, zato ga tudi nikomur nismo omogočali,« so odgovorili ter k odgovoru priložili še dopis nekdanjega ministra Koritnika, v katerem ta omenja obvestilo Sove.

Je Sova prekoračila pooblastila?

Priporočilo Sove, naj ministri s seboj odnesejo ali uničijo telefone in prenosne računalnike, da ti ne bi prišli v roke njihovim naslednikom, tako pomeni odmik od dosedanje prakse, so še zapisali. Do zdaj je namreč veljalo, da so morali predsedniki vlad, ministri in drugi javni funkcionarji ob sestopu s funkcije vrniti kriptirane in druge telefone. V takšnem primeru so jih pristojne službe izročile njihovim naslednikom, pred tem pa so na napravah ponovno aktivirale tovarniške nastavitve.

Z uničenjem telefonov ne bi izginila le zasebna, ampak tudi vsa službena komunikacija javnih funkcionarjev iz časa njihovega delovanja v vladi. V tujini za te namene veljajo strogi protokoli, ugotavljajo na Necenzurirano, ki ob tem navedejo tudi več afer, do katerih je prišlo, ko se je razvedelo, da kdo na vrhu vlade za seboj briše sporočila na službenih telefonih.

Kaj so ministrstva storila s telefoni in računalniki

Prav Počivalšek se je zaradi vsebine komunikacije na telefonu v času Janševe vlade že znašel v težavah. Tako mu je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru preiskave spornih poslov z zaščitno opremo in ventilatorjev, kjer je Počivalšek glavni osumljenec, med hišnimi preiskavami zasegel prejšnji mobilni telefon. Kriminaliste naj bi zanimala komunikacija prek kriptiranih aplikacij, ki uporabnikom omogočajo večjo zasebnost. Toda pri odpiranju mobilnega telefona so naleteli na oviro, saj jim Počivalšek ni želel razkriti gesla. Zato so ga morali poslati na odklepanje v Nemčijo in za to storitev plačati več kot dva tisoč evrov.

Sicer pa o tem, ali in pod kakšnimi pogoji lahko nekdanji ministri obdržijo telefone ali računalnike, v skladu s Koritnikovim navodilom, ki so ga tudi v celoti objavili pri Necenzurirano, odloča vsako ministrstvo posebej. Pri tem mu ni treba objaviti namere o sklenitvi neposredne pogodbe in opraviti pogajanj.

MGRT
Sova, Zdravko Počivalšek, Boštjan Koritnik