spletni oglasi

Pozor! Oglašujejo izdelke, ki lahko imajo dolgotrajne posledice za zdravje

J.P.
6. 6. 2022, 13.48
Posodobljeno: 6. 6. 2022, 14.03
Deli članek:

Spletni oglasi za sredstva za zatiranje škodljivcev. Oglasili so se na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so zaznali, da se pri ponudnikih spletnih oglasov objavlja in prodaja sredstva za zatiranje škodljivcev, ki niso dovoljena v Evropski uniji. A ne le to: v določenih primerih se prodajajo celo prepovedana fitofarmacevtska sredstva na osnovi aktivne snovi klorpirifos. Evropska agencija za varno hrano je namreč ugotovila, da ima genotoksične lastnosti (škodljivo delovanje na genetski material) in ima lahko dolgotrajne posledice za zdravje ljudi. Zaradi tega je uporaba klorpirifosa v Evropski uniji prepovedana.

Nakup in uporaba nedovoljenih ali celo prepovedanih aktivnih snovi lahko ima trajne posledice za zdravje ljudi (predvsem uporabnikov), okolje in pridelke na katerih bi bilo takšno sredstvo uporabljeno.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato uporabnike fitofarmacevtskih sredstev opozarjajo, da spletna prodaja fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji ni dovoljena. Osnovni razlog je v zagotavljanju nadzora nad prometom v Evropski uniji in Sloveniji dovoljenih fitofarmacevtskih sredstvih, katerih uporaba je natančno ocenjena in ne povzroča negativnih vplivov na zdravje ljudi, okolje in čebele.

"Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva kupce fitofarmacevtskih sredstev, da nakupe  opravijo pri registriranih domačih distributerjih, ki ponujajo registrirana fitofarmacevtska sredstva, ki so varna za uporabnika, okolje in pridelke," so še opozorili.