Bencinski turizem

Slovenci spadajo med izjeme in lahko še naprej točijo najcenejše gorivo v Evropi

Rok Šavel / Vestnik.si
28. 5. 2022, 13.45
Deli članek:

Madžarska vlada je sprejela ukrep, po katerem vozniki avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami od petka naprej gorivo točijo gorivo po tržni ceni, toda obstaja ena pomembna izjema.

Sanja Ulen
Cena bencin in dizla je na Madžarskem postavljena na 480 forintov (1,24 evra).
Po Uredbi lahko avtomobili s slovenskimi registrskimi tablicami še naprej po ugodni ceni tankajo na Madžarskem! Tako razume uredbo tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki je za vestnik.si potrdil, da je dejansko tako zapisano in tako danes interpretirajo določilo tudi madžarski mediji.

Na Madžarskem vse od sredine lanskega novembra cene goriva držijo pri 480 forintih na liter (1,24 evra), zaradi česar je cvetel tako imenovani bencinski turizem. Tudi veliko Slovencev, ki živijo neposredno ob madžarski meji, je svoje jeklene konjičke polnilo pri sosedih z najcenejšim gorivom v Evropi, a v četrtek je sledilo neprijetno presenečenje - Madžarska vlada se je odločila, da bodo od petka zgolj vozniki z madžarskimi registrskimi oznakami lahko točilo gorivo po regulirani ceni. Za tujce pa bo odslej veljala tržna cena. Sledile so dolge kolone, podobne tistim pri nas, ki smo jim bili priča v obdobju pred regulacijo oziroma ob izteku regulirane cene, vozil iz tujine - največ iz Avstrije, pa tudi iz Slovenije in Hrvaške, namenjene na Madžarsko. Za Slovence je bila očitno panika odveč.

Slovenija v skladu z uredbo spada med izjeme

Vladna uredba namreč navaja izjemo. Vozniki iz držav, kjer je ravno tako uvedena regulirana cena pogonskih goriv, po kateri lahko gorivo točijo tudi Madžari, lahko še naprej tudi na Madžarskem točijo po regulirani ceni. Ker je tudi pri nas v veljavi regulirana cena pogonskih goriv, ki jo je vlada sredi maja ponovno začasno regulirala do 10. avgusta, in sicer pri maloprodajni ceni 1,560 evra za liter 95-oktanskega bencina in pri 1,668 evra za liter dizla, tako tudi vozniki iz Slovenije veljajo za izjeme.