Umaknil se bo iz lastništva družinskega podjetja

Han za davčno razbremenitev plač in za uvedbo davka na premoženje

G.G./STA
28. 5. 2022, 09.57
Posodobljeno: 28. 5. 2022, 12.43
Deli članek:

Med prvimi kandidati za ministre se je predstavil Matjaž Han iz SD, ki želi zasesti resor za gospodarstvo. Odbor DZ za gospodarstvo je njegovo predstavitev ocenil kot uspešno.

STA
Matjaž Han meni, da je treba narediti "slovensko mednarodno poslovno zgodbo", ki bo v tujini povezala slovenske športnike, raziskovalce, diplomate in gospodarstvenike.
Han je povedal, da se bo zaradi konflikta interesov umaknil iz lastništva družinskega podjetja M&M International.

Kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han je pred zaslišanjem povedal, da bo poslancem predstavil svojo vizijo in pogled na resor, ki ga bo opravljal. "Danes sem po 18 letih znova dobil občutek o pomembnosti te hiše, pomembnosti poslancev," je dejal Han, ki upa, da se bodo dobro pogovorili, izmenjali stališča, sam pa bo poslušal tudi poslance opozicije. "Mislim, da moramo v tej državi skupaj veslati, da bomo prišli do rezultatov, ki si jih skupaj želimo." 

V dolgi predstavitvi se je Han izpostavil nujnost dobrega sodelovanja z gospodarstvom. Z večino njihovih predlogov se strinja, potrebno pa je ubrati pravo pot za primerno uresničitev in na drugi strani z drugimi ukrepi uravnotežiti neskladja, ki bi jih lahko prinesla. "Moramo se dogovoriti, kako bomo kompenzirali posledice posameznega ukrepa. Treba se je dogovoriti o smiselni in uravnoteženi celoti".

Han se tako strinja z davčno razbremenitvijo plač, vendar le če se na hkrati uvede davek na premoženje. »Nihče mi ne bo rekel, da tisti, ki ima 10 stanovanj, v Ljubljani, Kranjski Gori, na Obali,… ne bo plačal nekaj več davka kot nekdo, ki ima le eno stanovanje je ponazoril koncept Han.

Ena od želj gospodarstva je tudi socialna kapica. "Nisem za horizontalo, da se na socialno kapico obesijo posamezni menedžerji," je dejal Han, ki pravi, da socialna kapica v tej vladi ne bo možna, zato pa bodo gospodarstvu pomagali s sredstvi za razvoj. »Da bo Slovenija konkurenčna za zaposlovanje inženirjev in razvojnikov, bomo subvencionirali prispevke za razvojna delovna mesta.«

na kratko se je dotaknil tudi idejo o krajšem delovnem času. Omenil je, da nekatera podjetja to že prakticirajo, v celoti gledano pa ta trenutek »to še ni realno«, je pa »trend, ki lahko prinese privlačna delovna mesta.«

Nov poslovni model za slovenske hotele

Na področju turizma je izpostavil nujnost vlaganj v trajnostno turistično infrastrukturo, nov poslovni model za slovenske hotele, privlačnost delovnih mest in spoštovanje delovnopravne zakonodaje in boljšo povezljivost Slovenije s tujino preko letalskih povezav. "Morali se bomo začeti pogovarjati, ali obstaja možnost ustanovitve letalskega prevoznika ali pa subvencioniramo določene lete," je dejal. Izpostavil je tudi potrebo po dobrem akcijskem načrtu za novo strategijo turizma in napovedal sodelovanje z vsemi deležniki.

Na področju športa je napovedal podvojitev sredstev za šport, podporo športnim programom z učinki na zdravje in preventivo vseh generacij, razvoj programov športa, sistemsko vzpostavitev pogojev za promocijo športa in gibanja in razvoj športne infrastrukture predvsem v naravi.