sušilnica blata

Logatec je napolnil neznosen smrad

A.R./STA
27. 5. 2022, 12.50
Posodobljeno: 27. 5. 2022, 13.01
Deli članek:

Ob čistilni napravi v Logatcu je lani poskusno delovanje začela sušilnica komunalnega blata, kar pa se je v toplejših mesecih izkazalo kot slaba ideja, saj so sušilnico zaradi neznosnega smradu že morali zaustaviti. V Logatcu so v ta namen ustanovili tudi civilno iniciativo, ki zahteva premik sušilnice na drugo lokacijo. Ta se sedaj nahaja sredi naselja.

Občina Logatec
V Logatcu so morali pred svojo sušilnico vleike količine blata voziti drugam. Sedaj pa bo treba poiskati novo rešitev.

Okoliškim prebivalcem je smrad nižal kvaliteto življenja, zato so nanj začeli opozarjati, logaški župan Berto Menard pa je sušilnico blata ukazal ustaviti. Vzrok za smrad naj bi bil v nepravilnem delovanju naprave.

Menard je podjetje, ki jo je prodalo in postavilo, pa obvestil o nepravilnostih. »Želimo si in k temu smo dobavitelja že pozvali, da to na nek način uredi, mogoče preseli na drugo lokacijo, ali pa nam vrne denar in sušilnico odpelje. Vendar pa je morala sušilnica toliko časa delovati, da smo dobili vse parametre in s tem dokaze za to, da nekaj ne deluje prav,« je povedal Menard.

Ne sodi v urbano okolje

V četrtek so se srečali tudi predstavniki civilne iniciative, okoliških prebivalcev, občine in Komunalnega podjetja Logatec ter razpravljali o nadaljnjih korakih. »Za krajane sprejemljive rešitve so, da se sušilnico blata trajno in ne začasno ustavi, da se sušilnico blata odstrani iz urbanega okolja ali se blato odvaža na obdelavo drugam in se začne s postopki, da se tudi čistilno napravo premesti iz urbanega okolja na drugo, bolj sprejemljivo lokacijo,« je povedal vodja civilne iniciative Klemen Nagode.

S temi zahtevami se strinja tudi Menard, ki se je občanom zaradi smradu tudi opravičil. V sušilnici blata naj bi po načrtih letno posušili okoli 200 ton blata, kar bi pomenilo bistveno zmanjšanje količin in predvsem teže te odpadne snovi, saj so prej letno pridelali nekje 600 ton blata.