TEgobe

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko pa bo prejel z dodatki vred

Igor Kršinar / Reporter
28. 5. 2022, 07.31
Posodobljeno: 28. 5. 2022, 19.06
Deli članek:

Dimitrij Rupel bo kot direktor Javne agencije za knjigo od maja do konca leta prejemal mesečni dodatek v višini 30 odstotkov njegove plače, ki jo je označil za »mizerno«.

STA
Po izplačilu 30-odstotnega dodatka bo Rupel za osem mesecev prejel skupno 8124 evrov bruto.

Takoj po izgubljenih volitvah je vlada Janeza Janše na predlog ministra za kulturo Vaska Simonitija nagradila direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (JAK) Dimitrija Rupla in mu glede na povečan obseg dela dodelila izplačilo v višini 30 odstotkov osnovne plače direktorja, za obdobje od 1. maja letos do konca leta.

Z ministrstva za kulturo nam do zaključka redakcije niso odgovorili, koliko znaša to izplačilo in kolikšna je sicer plača direktorja JAK. Rupel pa nam je pojasnil, da bo majsko plačo prejel šele junija. »Tukaj imam mizerno plačo. Bi bil zadovoljen, če bi imel takšno kot vi,« je dejal, nato pa se poslovil.

In kolikšna je Ruplova »mizerna plača«? Po uradno dostopnih podatkih spada delovno mesto direktorja JAK v 53. plačilni razred javnih uslužbencev, kjer je osnovna bruto plača 3385 evrov. Če upoštevamo še Ruplovih najmanj 40 let delovne dobe ter dodatek za hrano in prevoz, lahko sklepamo, da vsak mesec prejme od 2500 do 2600 evrov neto. Ob tem prejme še 40 odstotkov pokojnine, ki ni ravno majhna, kar naj bi po neuradnih podatkih pomenilo dodatnih tisoč evrov.

Po izplačilu 30-odstotnega dodatka »zaradi povečanega obsega dela« pa bo njegova denarnica težja še za dobrih tisoč evrov bruto. Za osem mesecev bo prejel skupno 8124 evrov bruto dodatka. Seveda lahko pisec teh vrstic o takšnih mesečnih prejemkih zgolj sanja, prav tako kot velika večina novinarskih kolegov.

Rupel je vodenje agencije prevzel junija lani, najprej kot vršilec dolžnosti, jeseni pa je bil na javnem natečaju izbran za polni mandat, ki traja pet let. Takrat je izjavil, da nekaj ve o knjigah, »nisem pa strokovnjak za te urade, ki se s knjigami ukvarjajo pri nas«.

Bobo
Za svojo običajno plačo pravi, da je mizerna.

Kot so ob njegovem imenovanju zapisali v vladnem sporočilu za javnost, se Rupel ponaša z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi strokovnimi, znanstvenimi in političnimi referencami. Je avtor več kot 100 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov oziroma samostojnih poglavij v monografskih publikacijah, skoraj 40 recenzij in kritik, več kot 20 strokovnih monografij in vrste leposlovnih umetniških del.

Poleg tega so izpostavili njegove dolgoletne poslovne in vodstvene izkušnje, saj je poleg ministrskih, diplomatskih in znanstvenih položajev kot rektor vodil zasebno Novo univerzo. Zato menijo, da bo zaradi svojih bogatih mednarodnih izkušenj in povezav »zlahka vzpostavil dobro izhodišče za uspešno izvedbo častnega gostiteljstva Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023«.

Največ pripomb na Ruplovo imenovanje je imela Levica, iz katere vrst bo prišla nova ministrica za kulturo Asta Vrečko. Toda zamenjala ga bo zelo težko: najprej bi iz krivdnih razlogov morala zamenjati člane sveta JAK, ki jih je imenovala prejšnja vlada, šele nato bi lahko novi svetniki zamenjali Rupla, ob tem pa bi mu morali dokazati nezakonitosti pri delu. Tak postopek lahko traja več mesecev, celo več kot leto.