Vrabca so že imeli v roki, a so ga izpustili na prostost

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

R.M.
27. 5. 2022, 16.10
Deli članek:

Čeprav so Danijela Borojevića iz Tržiča, ki ga slovenska policija zaradi vpletenosti v oborožen rop banke išče od leta 2002, lani poleti v Banjaluki v BiH prijeli, njegov portret še vedno najdemo na Interpolovi rdeči tiralici, seznamu najbolj iskanih kriminalcev.

Europol
Danijel Borojević je bil tudi na Europolovem seznamu iskanih hudodelcev.

Interpol
42-letni Kranjčan Danijel Borojević je osumljen oboroženega ropa poslovalnice Krekove banke v Celju.

Danes 46-letni Borojević se je rodil v Kranju, njegovo zadnje znano prebivališče pa je bilo v Bistrici pri Tržiču. Celjsko okrožno sodišče ga išče zaradi oboroženega ropa Krekove banke 19. maja 2002, ko je uslužbenko z vojaško avtomatsko puško prisilil, da mu je izročila približno 130 tisoč evrov.

Sostorilce so po ropu prijeli, za Tržičanom pa so izginile vse sledi, tako da so za njim avgusta 2012 razpisali mednarodno tiralico; Europol je vedel le, da je med drugim uporabljal ime Mladen Vrabec.

Zelo iskan moški, po Evropi in širše

Leta 2017 se je Tržičan znašel na eni od 21 spletnih razglednic, ki jih je v posebni kampanji, s katero so iskali najbolj znane evropske ubežnike, objavil Europol. Na razglednici s podobo ljubljanskega Tromostovja je pisalo: »Dragi Danijel, poskušali smo vzpostaviti stik s teboj, a se nam nisi nikoli oglasil. Zate imamo nekaj posebnega ...« Slovenski policisti so v zvezi s primerom javnost nazadnje zaprosili za pomoč julija 2019. »Borojević se najverjetneje z drugo identiteto nahaja v BiH ali eni od držav EU, najverjetneje v Italiji ali kateri od držav v regiji,« so takrat sporočili iz policije.

Interpol
Danijela Borojevića, iskanega zaradi bančnega ropa, so lani prijeli v BiH.

Ker ima dvojno državljanstvo, so ga izpustili

Na celjsko sodišče smo naslovili vprašanja, kaj se dogaja s primerom, zakaj Borojevića še vedno išče Interpol, čeprav so ga lani v BiH prijeli, in kje se je zapletlo z izročitvijo. »Obtožnice za zdaj Borojeviću še ni bilo mogoče vročiti, saj je obtoženec na naslovu v BiH, s katerim razpolaga sodišče, neznan. Sodišče je za poizvedbo o dejanskem prebivališču obtoženca dne 24. aprila 2022 zaprosilo Generalno policijsko upravo (GPU), odgovora še ni,« nam je odgovorila predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli.

Na GPU smo se obrnili z vprašanji, ali je slovenski policiji znan Borojevićev naslov v BiH, kaj se dogaja s primerom in izročitvijo. »V povezavi z vašimi vprašanji vam lahko potrdimo le, da nas je Interpol Sarajevo, BiH, v začetku julija 2021 obvestil, da je bil na podlagi mednarodne tiralice prijet slovenski državljan. Slovenska policija in ministrstvo za pravosodje sta takoj začela potrebne postopke za izročitev osebe. Zaprosilo za ugotavljanje naslova prebivališča, ki je omenjeno, smo prejeli ter ga takoj poslali na Interpol Sarajevo, vendar do danes odgovora še nismo prejeli,« je na naša poizvedovanja odgovorila tiskovna predstavnica Maja Ciperle Adlešič.

Mu bodo sodili v BiH?

Borojevića, enega najbolj iskanih kriminalcev s slovenskim potnim listom, so torej po skoraj 20 letih iskanja lani prijeli v BiH, ker pa ima poleg slovenskega tudi bosansko državljanstvo, so ga očitno bosanske oblasti kmalu izpustile na prostost. Ko smo v tej smeri še naprej vrtali v pristojne, tudi kakšne vzvode ima naša država, da Borojevića tako ali drugače privede v Slovenijo, in kdaj bo primer zastaral, so nam na celjskem okrožnem sodišču pojasnili: »Zadeva je v fazi vročanja obtožnice, prebivališče obtoženca v BiH za zdaj ni znano, v zvezi s tem so opravljene poizvedbe. Kaznivo dejanje zastara leta 2032. Sodišče proučuje možnost odstopa sojenja v BiH. Drugih informacij za zdaj ni mogoče podati