Nekateri bodo kmetovali, spet drugi se bodo upokojili

Konec mandata Janševe vlade: kam zdaj odhajajo ministri?

Matej Grošelj / Večer
25. 5. 2022, 18.50
Deli članek:

Šesterica ministrov v opozicijo, Zdravko Počivalšek se bo odpočil in bo kmetoval, Simona Kustec se vrača v akademsko sfero, Aleš Hojs bo v gradbeništvu, Janez Poklukar v zdravstvu, Vasko Simoniti bi spet lahko postal upokojenec.

Bobo
Minister Hojs bi se po koncu mandata lahko vrnil v Družbo za razvoj infrastrukture, vendar se o tem še ni odločil.
Ministri imajo tako kot poslanci zagotovljeno pravico, da se v treh mesecih po prenehanju funkcije vrnejo na delovno mesto, ki so ga opravljali pred nastopom mandata, vendar te možnosti ne bodo izkoristili vsi. 

Sedemnajsterica ministrov s predsednikom vlade Janezom Janšo na čelu, ki opravljajo samo še tekoče posle, odšteva zadnje dni do odhoda z oblasti. Preverili smo, kaj bo ministrska ekipa tretje vlade pod vodstvom SDS počela po koncu mandata. Ministri imajo tako kot poslanci zagotovljeno pravico, da se v treh mesecih po prenehanju funkcije vrnejo na delovno mesto, ki so ga opravljali pred nastopom mandata, vendar te možnosti ne bodo izkoristili vsi.

Dikaučiču diši notarski poklic

Medtem ko bo dolgoletni predsednik SDS Janez Janša v prihodnjih štirih letih znova vodja parlamentarne opozicije, je bila na aprilskih volitvah v državni zbor za poslance izvoljena še peterica ministrov njegove vlade. SDS bosta v poslanskih klopeh predstavljala odhajajoči minister za zunanje zadeve Anže Logar in kohezijski minister Zvonko Černač. Na kandidatni listi NSi so bili v državni zbor izvoljeni predsednik stranke in obrambni minister v odhodu Matej Tonin, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki se mu obeta naziv vodje poslanske skupine krščanskih demokratov.

STA
Zdravko Počivalšek se bo odpočil in kmetoval.

Za preboj v parlament se je minuli mesec potegoval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Konkretno), vendar je združenje petih strank pod imenom Povežimo Slovenijo na volitvah pogorelo. Počivalšek, ki od leta 2014 neprekinjeno vodi gospodarski resor, trenutno nima načrtov glede prihodnjih izzivov. Preden je nastopil funkcijo ministra, je petnajst let vodil Terme Olimia. Ali se bo vrnil v gospodarstvo, še ni znano. Kot smo izvedeli, si bo po koncu mandata vzel čas za premislek o nadaljevanju kariere in se v domačem okolju ukvarjal s kmetovanjem.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič še nima urejene nove zaposlitve. Pred prihodom v vlado je bil stečajni upravitelj, v javnosti pa se pojavljajo namigovanja, da bo odšel za notarja.

Bobo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec napoveduje, da se bo po zamenjavi vlade odpravila na krajši oddih, nato pa bo nadaljevala pedagoško-raziskovalno delo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec napoveduje, da se bo po zamenjavi vlade odpravila na krajši oddih, nato pa bo nadaljevala pedagoško-raziskovalno delo. Kam natanko bo odšla, na ministrstvu niso pojasnili. Obstaja možnost, da se bo vrnila na fakulteto za družbene vede (FDV), kjer pa zaradi načina njenega političnega delovanja v zadnjih dveh letih ni ravno priljubljena med člani profesorskega zbora. O vrnitvi Simone Kustec na FDV ugibajo tudi tamkajšnji politologi. Neuradno se pojavljajo informacije, da bi se lahko preizkusila v zloglasnem novomeškem javnem raziskovalnem zavodu Rudolfovo, ki ga je Janševa vlada ustanovila tik pred volitvami. Idejni oče projekta je zvesti podpornik SDS Borut Rončević, ki ga je vlada v odhodu imenovala tudi za člana nadzornega sveta RTV Slovenija.

Šircelj »ne bo povzročal škode«

Ko smo notranjega ministra Aleša Hojsa vprašali, kakšni bodo njegovi prihodnji poslovni izzivi, je dejal, da se bo najprej dobro odpočil. Po koncu mandata ima odprto možnost vrnitve v Družbo za razvoj infrastrukture, vendar se o tem še ni odločil. V tem podjetju je Hojs kot diplomirani gradbeni inženir opravljal naloge direktorja na področju cest in razvoja infrastrukture, a je podjetje to delovno mesto nato ukinilo. »Verjamem, da bom nekje dobil službo, saj posla v gradbeništvu ne zmanjka,« pravi Hojs. Minister za finance Andrej Šircelj bo kmalu izpolnjeval pogoje za upokojitev, po navedbah ministrstva pa še razmišlja, kaj bo počel v nadaljevanju kariere. Ob našem klicu je dejal, da »svetu ne bo povzročal škode«. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak še razmišlja o nadaljnji poslovni poti, pred nastopom mandata pa je bil zaposlen v Hidroelektrarnah na spodnji Savi. Najstarejši član vlade, minister za kulturo Vasko Simoniti, bi se lahko vrnil v pokoj.

STA
Zdravstveni minister Janez Poklukar se zagotovo vrača v zdravstvo.

Ministra za javno upravo Boštjana Koritnika čaka delovno mesto na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je bil pred začetkom ministrovanja tajnik, asistent in direktor založbe fakultete. Kot pravi, ima na mizi nekaj ponudb iz gospodarstva, tudi iz tujine, zato si bo glede prihodnosti vzel še nekaj časa za razmislek. Zdravstveni minister Janez Poklukar se zagotovo vrača v zdravstvo, kjer vidi številne izzive. »Kje točno bom nadaljeval kariero, v tem trenutku še ne želim deliti z javnostjo. Informacijo bom posredoval, ko bo čas za to,« sporoča.

Kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je odstopil s položaja, a se državni zbor z njegovim odstopom sploh ni seznanil, bi se lahko vrnil v novomeški center za biotehniko in turizem Grm. Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se bo po koncu mandata vrnil v Veliko Britanijo, ministrica za Slovence po svetu Helena Jaklitsch pa se bo vrnila na direktorat za ustvarjalnost, ki spada pod ministrstvo za kulturo.