Predstavitve pred pristojnimi odbori DZ

To so kandidati, ki jih bodo zaslišali v petek

J.P./STA
24. 5. 2022, 20.06
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 07.29
Deli članek:

DZ bo na izredni seji v sredo glasoval o kandidatu za mandatarja Robertu Golobu. Po pričakovani izvolitvi - glede na napovedi se Golobu obeta podpora 55 poslancev - je pričakovati, da bo novi predsednik vlade v DZ še isti dan vložil listo ministrskih kandidatov.

Bobo
Robert Golobu se obeta podpora 55 poslancev.

V petek se bodo glede na predvideno časovnico zvrstila zaslišanja kandidata za gospodarskega ministra Matjaža Hana, kandidatke za zunanjo ministrico Tanje Fajon, kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča, kandidata za finančnega ministra Klemna Boštjančiča in kandidata za ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona.

Zaslišanja se bodo nadaljevala v soboto, ko bodo pred pristojna delovna telesa DZ predvidoma stopili kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec in kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Aleksander Jevšek ter kandidatke za notranjo ministrico Tatjana Bobnar, ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in pravosodno ministrico Dominika Švarc Pipan.

Zadnji krog zaslišanj je predviden v ponedeljek, takrat naj bi se predstavili kandidat za ministra za infrastrukturo Bojan Kumer, kandidatka za kmetijsko ministrico Irena Šinko, kandidat za ministra za delo Luka Mesec, kandidat za ministra za okolje in prostor Uroš Brežan, kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan in kandidatka za kulturno ministrico Asta Vrečko.

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oz. najkasneje v 48 urah predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica si sicer želijo vlado sestaviti do 3. junija.