POTOVANJA IN PCT

Brez omejitev še ne bo šlo, pred potovanjem se pozanimajte

Andraž Zupančič
25. 5. 2022, 05.45
Deli članek:

Veliko držav ukinja strožje omejitve za turiste, vendar boste kljub temu brez ustreznega potrdila težje odpotovali na počitnice. Covid namreč še ni rekel zadnje besede, zato previdnost ne bo odveč.

Bobo
Na Hrvaško se bo letos potovalo precej preprosteje.

Čas potovanj in uživanja na počitnicah je vedno bližje in veliko dopustnikov je že rezerviralo počitnice v neposredni soseščini, ali pa na bolj eksotičnih krajih in kontinentih. Predvsem slednji bodo morali upoštevati kar nekaj omejitev in zahtev. Turisti so seveda po dveh letih okrnjenih obiskov še kako dobrodošli v vseh deželah, kjer je ta panoga industrije pomemben del gospodarstva. Ker so razmere med prebivalstvom boljše, kot so bile pred nekaj časa, je jasno, da je tudi zahtev za vstop in bivanje vedno manj. Pri nas so odgovorni sredi maja ukinili pogoj PCT, medtem ko sta še vedno obvezna ukrepa nošenje mask v zdravstveni in socialnovarstveni dejavnosti ter razkuževanje rok ob vstopu v zaprt javni prostor.

Podobna so tudi določila v drugih evropskih državah. Pod drobnogled smo vzeli naše sosede in nekaj pomembnejših turističnih destinacij, za katere se zanimajo slovenski turisti.

V agenciji Palma – turistične agencije imajo glede pogojev potovanja dober pregled nad razmerami – pravijo, da je na njihovi spletni strani pripravljena posebna podstran s covidnimi informacijami, kjer popotniki najdejo vse potrebne podatke o posameznih destinacijah. Uporabna je tudi spletna stran Reopen Europa, kjer je mogoče dobiti aktualne zahteve za turiste, ter interaktivni zemljevid IATA, kjer so nanizane omejitve na potovanjih.  

Vsaka država se seveda samostojno odloča glede na covidno stanje, ali bodo rahljali zahteve ali ne, pri Palmi pa pravijo, da večina držav še vedno zahteva polno cepljenje, kar pomeni dva odmerka. »Nekatere države zahtevajo za vstop HAG- ali PCR-test, ali pa ga je treba izvesti ob prihodu na destinacijo,« dodaja Nena Kraševec s Palme.

Dobra novica tiste, ki gredo na Hrvaško

Dobra novica za turiste, ki se odpravljajo na Hrvaško, je, da so bile odpravljene omejitve potovanj zaradi covida. Potnikom ni treba predložiti nobenega potrdila o covidu ali rezultatov testov, ne glede na njihovo državljanstvo. V Italijo do 31. maja lahko potniki vstopijo brez karantene, če predložijo enega od naslednjih dokumentov: dokazilo o popolnem cepljenju z veljavnostjo 270 dni (digitalno potrdilo), dokazilo o prebolelosti (z veljavnostjo 180 dni) ali z negativnim molekularnim PCR-testom. V Avstriji so bile odpravljene omejitve vstopa na potovanja zaradi covida. Potnikom ni treba predložiti dokazila o cepljenju, prebolelem covidu ali negativnem rezultatu testa.

V Francijo potniki lahko vstopijo brez karantene, če predložijo naslednja dokumenta: evropski digitalni obrazec za lokalizacijo potnikov (vsi potniki ga morajo izpolniti pred vstopom v Francijo) ter dokazilo o cepljenju, negativnem testu ali o prebolelosti. Enako, le da brez dokumenta o lokalizaciji, zahtevajo v Španiji in Nemčiji.

V Grčiji in na Češkem so bile odpravljene omejitve potovanj zaradi covida. Zagotavljanje dokazov o cepljenju, preboleli bolezni ali negativnih rezultatih testa ni več potrebno.

Tunizija kot ena od pomembnejših letošnjih turističnih točk zahteva digitalno covidno potrdilo ali negativen test PCR ali dokazilo o prebolelosti. Prav tako imajo pravico, da pri turistih naključno opravijo hitri test ali PCR-test. Podobno, le da brez naključnih testiranj, letos pričakujejo turiste v Turčiji, pravila pa ne veljajo za potnike, mlajše od 12 let.