šE vedno ni na tožilstvu

Ovadba zoper Počivalška zaradi nabave ventilatorjev naj bi bila spisana

R.T.
23. 5. 2022, 12.32
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 12.33
Deli članek:

Zaradi sporne nabave ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč je pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) bivši minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Po pisanju portala 24ur.com je NPU spisal kazensko ovadbo zoper Počivalška in njegovo sodelavko Andrejo Potočnik. Osumljena naj bi bila kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oziroma pomoči pri tem dejanju. Med osumljenimi je po neuradnih informacijah tudi Marko Bitenc direktor podjetja Geneplanet, ki je dobavilo ventilatorje. Z razliko med prodajno in nabavno cene 90 ventilatorjev naj bi prišlo podjetje Geneplanet do protipravne premoženjske koristi v višini 1,7 milijona evrov. Počivalšek in Potočnikova naj bi družbi zagotovila tudi boljši položaj in pogoje kot vsem ostalim dobaviteljem, s katerimi je Zavod RS za blagovne rezerve sklepal pogodbe o nabavi zaščitne opreme.

Zadeva pa se zapleta, postopek naj bi šel po ovinkasti poti ali pa preprosto zastal. Čeprav naj bi bila po pisanju 24ur.com ovadba spisana že konec lanskega leta, še vedno ni bila poslala na Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki vodi in usmerja preiskavo sporne nabave zaščitne opreme. Na SDT pravijo, da še niso prejeli ovadbe, zato se postavlja vprašanje, zakaj na NPU zavlačujejo, čeprav jim iz SDT niso naložili dodatnih nalog. Iz Generalne policijske uprave skopo odgovarjajo, da predkazenski postopek še ni zaključen.