izsilil milijone za Janševega zaveznika

Kako je minister Podgoršek izsilil nove državne milijone za projekt Ferenca Horvatha?

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković / Necenzurirano.si
19. 5. 2022, 17.35
Deli članek:

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je eden najzaslužnejših za to, da je dosedanja koalicija dočakala konec mandata. Pri številnih glasovanjih v državnem zboru ji je zagotovil manjkajoči glas podpore. S tem je tehtnico prevesil na stran koalicije Janeza Janše, ki se mu je za vse pred dnevi oddolžila z obrestmi.

Primož Lavre
Janševa vlada je izpolnila to, kar je obljubila poslancu madžarske manjšine Ferencu Horvathu (na fotografiji v sredini).

Necenzurirano.si
Obvezno navodilo, ki ga je Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja poslal kmetijski minister Jože Podgoršek.

Vlada je namreč prejšnji teden dokončno prižgala zeleno luč za financiranje enega od Horvathovih paradnih projektov – gradnje vzorčne kmetije v bližini Lendave, ki jo bo upravljala Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, ki jo vodi Horvath. Gre za ključno točko dogovora o sodelovanju, ki ga je predsednik vlade že leta 2020 sklenil s poslancema obeh narodnih skupnosti in si s tem »kupil« njuno brezpogojno podporo. Za projekt vzorčne kmetije in z njim povezane aktivnosti bi morala država nameniti osem milijonov evrov, od tega samo letos skoraj 2,2 milijona evrov.

Toda tik pred zaključkom mandata odhajajoče vlade se je zapletlo pri izplačilu sredstev. Pogodbe o sofinanciranju je namreč podpisalo le ministrstvo za kmetijstvo, ki ga vodi Jože Podgoršek, ne pa tudi Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki je pristojna za nakazila državnega denarja. Njen direktor Miran Mihelič je podpis zavrnil – po informacijah Necenzurirano.si zato, ker za projekt ni bilo zagotovljenih sredstev, v povezavi z njim pa se je pojavilo tudi več dvomov. Nato je v ospredje stopil minister Podgoršek in mu odredil, da mora kljub temu nakazati denar.

So Podgorška pustili na ministrstvu tudi zaradi Madžarov? 

To je Podgoršek agenciji ukazal z obveznim navodilom, pod katerega se je podpisal v petek, 6. maja. Le tri dni pred tem bi morala biti v državnem zboru izredna seja, na kateri bi se poslanci seznanili z njegovim odstopom s položaja kmetijskega ministra. Zanj se je pod pritiskom javnosti in matične stranke NSi odločil zaradi afere z neplačilom računa za dopustovanja, ki so jo razkrili na Necenzurirano.si. To pomeni, da bi se isti dan, torej v torek, 3. maja, njegov mandat končal. 

Toda Podgoršek je ostal minister. Predstavniki koalicije so bojkotirali kolegij predsednika državnega zbora, na katerem bi sklicali izredno sejo. Zdaj je jasno, zakaj.

Podgoršek je tako v obveznem navodilu opozoril agencijo, da je vlada sprejela »program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021–2024«. Ta ministrstvo, agencijo in madžarsko narodno skupnost zavezuje k podpisu dveh pogodb za vzpostavitev vzorčne kmetije in spodbujanje razvoja kmetijstva. Če do tega ne bi prišlo, bi ministrstvo in madžarska narodna skupnost sklenila ugotovitveni pogodbi, njuna določila pa bi v celoti zavezovala tudi agencijo, je v navodilu poudaril Podgoršek. 

Že v ponedeljek, 9. maja, torej prvi naslednji delovni dan, sta bili obe pogodbi že podpisani.

Pri tem so na agenciji za Necenzurirano.si potrdili, da so od ministra skladno z zakonom prejeli obvezna navodila za delo. Na tej podlagi bodo v okviru svojih pristojnosti opravili določene naloge ali sprejeli določene ukrepe ter mu o tem poročali. Pri tem so poudarili, da so pri pripravi vsebin sodelovali »samo z vidika izvedljivosti in preverljivosti«. Povedano drugače: potrdili so, da jih je k podpisu pogodbe prisilil Podgoršek, ki naj bi bil odgovoren tudi za vsebino pogodbe in morebitne pozneje ugotovljene nepravilnosti. 

Kmetija.hu
Vzorčna kmetija bo v naselju Banuta blizu Lendave.

Kdo bo prejel državni denar

Direktor agencije Miran Mihelič je sicer nekdanji državni sekretar na kmetijskem ministrstvu iz obdobja, ko ga je že vodil Podgoršek. Po štirih mesecih na tem položaju je iz osebnih razlogov odstopil s položaja in se vrnil na čelo agencije.

Še preden je Podgoršek poskrbel za državno financiranje vzorčne kmetije, je bila krovna organizacija madžarske narodne skupnosti v Sloveniji očitno že dogovorjena o vseh podrobnostih projekta. Potrebovala je le še denar.

Tako naj bi glavnino državnih sredstev porabili za nakup kmetije Cuk v naselju Banuta blizu Lendave, ki je manj kot kilometer oddaljeno od meje z Madžarsko. Za kmetijo z vsemi objekti in 29 hektarjev okoliških zemljišč naj bi po poročanju portala Lendavainfo.com plačali skoraj milijon evrov. Kupili naj bi tudi prostore cvetličarne Cuk v središču Lendave, v katerih bi uredili kmetijsko-promocijski center. Zanje naj bi odšteli nekaj več kot pol milijona evrov. Trenutna lastnika nepremičnine sta Irena in Ludvik Cuk, nekdanja lastnika Hiše Vina Cuk, s katero sodeluje kmetija Cuk.

Kot je razvidno iz sklepa vlade, bodo sredstva namenjena: 

– nakupu in prenovi nepremičnin, ki bodo del vzorčne kmetije; torej kmetija, zemljišča, pomožni objekti (gospodarski objekti, rastlinjaki ...),

– izgradnji potrebne infrastrukture,

– izvedbi nujnih vzdrževalnih del na zemljiščih in objektih,

– nabavi zunanje in notranje opreme,

– vzpostavitvi informacijskega centra in raziskovalno-razvojne enote na področju kmetijstva,

– pripravi dokumentacije za izvedbo aktivnosti,

– stroškom dela.

Za druge vzorčne kmetije je šlo manj denarja

Slovenska država je v preteklosti že financirala vzpostavitev in delovanje več vzorčnih kmetij, a le na čezmejnih območjih, kjer živi slovenska manjšina.

Tako so leta 2015 na Gornjem Seniku v Slovenskem Porabju na Madžarskem odprli vzorčno kmetijo, ki jo upravlja Razvojna agencija Slovenska krajina. Ustanovila jo je Zveza Slovencev na Madžarskem. Zanjo je šlo dosti manj denarja, kot ga pričakuje poslanec Horvath. Za celoten projekt so namreč porabili okrog 835 tisoč evrov. S tem denarjem so poleg kmetije odkupili ali zakupili še 22 hektarjev njiv, travnikov, pašnikov in sadovnjakov, jih očistili ter na njih začeli pridelovati poljščine in krmo za živino.

Zaradi uspešnega zagona prve slovenske vzorčne kmetije so na ministrstvu za kmetijstvu podoben projekt začeli načrtovati v Gorskem Kotarju na Hrvaškem, kjer živi avtohtono slovensko prebivalstvo. Njena gradnja se je začela leta 2020, končana bo prihodnje leto, celoten projekt pa je vreden nekaj manj kot 1,3 milijona evrov. Vzorčna kmetija, ki jo je začela financirati odhajajoča vlada, bo tako daleč najdražja od vseh.