Brez koncesij

Slovenija na evropskem dnu po številu zdravnikov

Mojca Zemljarič
18. 5. 2022, 20.58
Deli članek:

Po podatkih zdravniške zbornice je v Sloveniji aktivnih 6838 zdravnikov (avgust 2021). Toliko jih je zaposlenih v javni zdravstveni mreži in pri zasebnikih brez koncesij. Skupaj imamo v državi sicer nekaj manj kot 8800 zdravnikov, a jih okoli 500 dela drugje, na primer v tujini, podjetjih, na fakultetah, inštitutih, državni upravi …

Bobo
Delavci v zdravstvenih ustanovah so preobremenjeni.

Glede na podatke, ki jih zbirajo in objavljajo OECD, Eurostat in Data Worldbank, Slovenija ni na vrhu, pa tudi ne na repu po kazalcu razpoložljivosti oziroma dostopnosti zdravnikov. Svetovno povprečje je bilo v letih 2000 in 2010 1,5 zdravnika na tisoč prebivalcev, do leta 2017 (zadnji razpoložljivi podatek) je zraslo na 1,8. Najslabšo statistiko beležijo v državah tretjega sveta, najnižji količniki so v afriških državah, delih Azije ter Srednje in Južne Amerike. Za predstavo navedimo, da imajo v teh državah od enega do šest zdravnikov na 10.000 prebivalcev. To je tako, kot bi za 85.000 ljudi, ki bivajo v 19 občinah Spodnjega Podravja, skrbelo od osem do največ 50 zdravnikov – za celotno regijo, za vse paciente.

Po podatkih NIJZ ima podravska regija drugi najvišji količnik dostopnosti zdravnikov v državi (3,7), kar pomeni 370 zdravnikov na 100.000 prebivalcev ali 314 na 85.000 prebivalcev ptujsko-ormoškega območja. Najvišji indeks v državi ima razumljivo osrednjeslovenska regija (4,6), to pa zaradi koncentracije največjih zdravstvenih ustanov v prestolnici. Tudi v podravski regiji je količnik višji od državnega povprečja – zaradi mariborskega UKC in drugih tam delujočih specialističnih zdravstvenih ustanov.

STA
Po podatkih NIJZ ima osrednjeslovenska regija najvišji količnik dostopnosti zdravnikov v državi (4,6), to pa zaradi koncentracije največjih zdravstvenih ustanov v prestolnici.

Najmočnejša gospodarstva, zdravnikov pa niti ne toliko …

V podatkovnih bazah OECD in Eurostat smo pregledali, kako dostopno je zdravstvo v desetih gospodarsko najmočnejših državah na svetu, in ugotovili, da z zdravniki niso tako radodarne. V Združenih državah je na tisoč prebivalcev na voljo 2,6 zdravnika, na Kitajskem dva, Japonskem 2,5, v Braziliji 2,3, Združenem kraljestvu 2,8, Franciji 3,2, Rusiji 4,4, Nemčiji 4,3, Franciji 3,2, v Indiji pa niti eden (0,9). Po podatkih Data.worldbank.org najvišji količnik (8,4) dosega Kuba, zelo visoko je tudi kneževina Monako (7,5).

Močna okrepitev kadrov v zdravstvu

Po podatkih NIJZ se je število vseh zdravnikov v zdravstvu v Sloveniji v minulem desetletju povečalo za 37 odstotkov, zobozdravnikov za 20, farmacevtov za 38, medicinskih sester za 84 in zdravstvenih tehnikov za osem odstotkov. Število javnih zdravstvenih domov, bolnišnic in lekarn se v zadnjih desetih letih medtem ni spreminjalo. 

Število diplomantov medicine narašča od leta 2012, izrazito se je povečalo z možnostjo študija na novi mariborski medicinski fakulteti. Število diplomantov dentalne medicine je v zadnjih 20 letih približno enako.

Sosednje države z več zdravniki

Čeprav je število zdravnikov in drugih zaposlenih v zdravstvu v minulem desetletju naraščalo, pa Slovenija po koeficientu zaposlenosti zdravnikov v javni zdravstveni mreži še vedno zaostaja za povprečjem EU, pa tudi za sosednjimi državami. V Sloveniji imamo 330 zdravnikov na 100.000 prebivalcev, Hrvaška in Madžarska jih imata 350, Italija 400, Avstrija pa celo 530.

Koliko zdravnikov je hipotetično na voljo v eni občini

Za območje velikosti občin, kot so Markovci, Gorišnica, Hajdina ali Majšperk z okoli 4000 prebivalci, v Sloveniji skrbi 13 zdravnikov (na posamezno občino!). Za občine velikosti Žetal, Zavrča, Sv. Andraža ali Trnovske vasi so štirje zdravniki, Destrnika z 2600 prebivalci in podobnih občin 8,6 zdravnika, Kidričevega s 6600 prebivalci skoraj 22 zdravnikov, Ormoža z 12.000 občani 40 in Ptuja s 23.500 prebivalci 77 zdravnikov. Da ne bi prišlo do napačnega razumevanja, je pomembno pojasniti, da ne gre za število družinskih zdravnikov ali zdravnikov splošne prakse, ki bi pripadali posamezni občini. Gre za izračun, koliko od vseh zdravnikov v Sloveniji hipotetično skrbi za prebivalce ene občine. Če bi veljal afriški standard, bi imeli enega zdravnika na 10.000 prebivalcev ali 8,5 za celotno spodnjepodravsko regijo.