Kultura in delo

To sta kandidata Levice za zasedbo zadnjih prostih ministrskih stolčkov

G.G./STA
17. 5. 2022, 13.45
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 13.50
Deli članek:

V stranki Levica so potrdili, da sta njihova kandidata za ministra Asta Vrečko za resor kulture in Simon Maljevac za resor dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti.

STA
Asta Vrečko je namestnica koordinatorja Levice Luke Mesca in ljubljanska mestna svetnica.

Kandidata mora sicer potrditi še članstvo Levice na notranjem referendumu stranke, ki bo predvidoma zaključen v petek, še pravijo v Levici.

Koordinator Levice Luka Mesec je sicer kandidat za vodenje ministrstva za solidarno prihodnost. Gre za nov resor, ki bo pod okrilje vzel stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo.

V koalicijski pogodbi so bodoči koalicijski partnerji zapisali zavezo, ki obljublja 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030 in skrajšanje čakalnih dob za namestitev v domu starejših. Tudi koalicijsko pogodbo, ki sicer velja za parafirano, mora pred podpisom na notranjem referendumu Levice potrditi članstvo.

Znana so torej skoraj vsa imena kandidatov za ministre, čaka se le še na kandidata oz. kandidatko za resor kmetijstva, ki ga mora predlagati Gibanje Svoboda. Po besedah predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba so na izvršnem odboru stranke pretekli teden kandidatko že potrdili, vendar pa še čakajo njeno soglasje.