plamen iz vtičnice

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake lahko izgubila hišo

Mihael Korsika
17. 5. 2022, 05.34
Deli članek:

Napaka na javnem električnem omrežju, ki je povzročila večjo škodo v stanovanju hiše in plamen iz vtičnice, je med dnevnim počitkom dveletne deklice dobro prestrašila mlado družino Hrastnik iz okolice Celja.

Sašo Švigelj
Do napake je prišlo na drogu električnega omrežja neposredno v bližini hiše.

Do neljubega dogodka je prišlo med prvomajskimi prazniki v stanovanju hiše v naselju Gorica pri Šmartnem, ki se nahaja v bližini Celja. Družina Domna in Maše Hrastnik je pojedla nedeljsko praznično kosilo. Domen in Maša sta se igrala s petmesečnim sinom v dnevni sobi, medtem ko je njuna dveletna hči spala v spalnici.

»Začelo je nekaj pokati, elektronska varuška pa je nehala delati. Bilo mi je čudno, a sem si rekel, da bom šel preverit, ko se zbudi,« se spominja Domen. Žena Maša, ki je bila v kopalnici, je ob tem zaslišala škrtanje v vtičnici, v katero ji bil vključen likalnik za lase. »Hitro sva ga potegnila ven. Ni se videlo nobenih isker, samo pokalo je. Kot v kakšnem filmu, ko vidiš, da pride do takega stika,« je povedala Maša.

Plamen iz vtičnice

Sašo Švigelj
Plamen je uničil kabel.

»Najprej sem mislila, da je v kopalnici prišlo do vode, vlage v vtičnici, pa sva šla hitro pogledat. Potem nama pa ni bilo nič več jasno,« je še dodala.

Vrnila sta se v dnevno sobo, v kateri je bil petmesečni sin, saj sta zaslišala, da so tudi tam začeli prihajati iz vtičnic nenavadni zvoki. Začela sta izklapljati vtičnice, Domen pa je odšel v spalnico, kjer je še vedno spala dveletna hči. »Odprl sem vrata spalnice in videl plamen iz vtičnice polnilca za mobilni telefon. Brez razmišljanja sem izštekal kabel,« se spominja Domen, ki je nato izključil varovalke v celotni hiši.

Domen Hrastnik pravi, da je želel na dogodek opozoriti predvsem zato, da se komurkoli drugemu ne bi zgodilo podobno. »Imeli smo srečo in hvala bogu, da smo bili pri stvari. Če bi še malo čakali, ne vem, kaj bi se zgodilo. Vse bi nam skurilo, lahko bi zgorela celotna hiša, pa še vedno uradno ne vemo, kaj se je v resnici zgodilo,« je poudaril Domen. 

Do neljubega dogodka je prišlo zaradi napake na javnem električnem omrežju. »Dežurni električar je izvedel popravilo na nizkonapetostnem drogu, s katerega se napaja hiša. Kot razlog za okvaro je navedel, da se je na elektroinštalaciji na porabnikih za nazivno napetost 230 voltov pojavila večja napetost (predvidoma 400 voltov),« je v svojem poročilu zapisal električar, ki so ga najeli Hrastnikovi.

Brez pojasnila

Dežurna služba Elektro Celje je napako na javnem električnem omrežju odpravila, Domen in Maša Hrastnik ter tašča, ki živi v isti hiši, so Elektro Celje prosili, naj pridejo ocenit škodo, a so jih usmerili na svojo zavarovalnico. Da bi ugotovili, kakšno škodo je v stanovanju in hiši povzročila napaka omrežja, so najeli usposobljenega električarja. Pojasnila, kaj se je zgodilo, še vedno niso dobili. 

Elektro Celje smo med drugim povprašali glede vzroka napake na javnem električnem omrežju, koliko takšnih dogodkov za zabeležili v zadnjih dveh letih in o možnosti ponovitve, a nam do zaključka redakcije niso odgovorili na vprašanja.