Naravni pojav

Ste nastavili ure? Če bo vreme naklonjeno, bo mogoče opazovati popoln Lunin mrk

S.R.
15. 5. 2022, 16.43
Posodobljeno: 15. 5. 2022, 16.47
Deli članek:

V Sloveniji bo na žalost viden le kot delni Lunin mrk, a bo v primeru jasnega vremena vredno vstati nekoliko bolj zgodaj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Jutrišnji majski popoln Lunin mrk bo mogoče opazovati tudi na slovenskih tleh, a se bo Slovenija po navedbah predsednika Astronomskega društva Orion Igorja Žiberne nahajala na skrajnem vzhodu vidnega območja mrka. Kot je pojasnil na spletišču društva, to pomeni, da bomo lahko pri nas v primeru jasnega vremena opazovali le prvo polovico mrka in ga bomo posledično videli le kot delni Lunin mrk.

Polsenčna faza se bo začela ob 3.30 uri zjutraj, a ta faza po njegovih navedbah s prostimi očmi ne bo vidna. V Zemljino senco bo Luna začela prehajati ob 4.27 uri, ko bo njen višinski kot le 7,3 stopinje, »zato bo za kakovostno opazovanje potrebno izbrati opazovališče, ki ima na jugozahodni strani čim manj ovir.« »V Mariboru bo Luna žal zašla za matematičnim obzorjem ob 5:24 po SEPČ, oziroma okoli štiri minute pred začetkom popolne faze mrka,« je še zapisal predsednik društva s sedežem v štajerski prestolnici. Dodal je, da se bo kljub ne najboljšim pogojem za opazovanje v primeru jasnega vremena vseeno izplačalo vstati nekoliko bolj zgodaj in »občudovati zanimiv naravni pojav.«

Mrk bodo sicer najlepše opazovali v Južni Ameriki, v vzhodnem delu Severne Amerike, v večjem delu Atlantskega oceana in v jugovzhodnem delu Tihega oceana. »Če bo v večjem delu Evrope, vzhodne Azije in v Afriki Luna v prvem delu mrka zahajala, pa bodo drugi del mrka lahko ob vzhajajoči Luni opazovali v osrednjem in zahodnem delu Severne Amerike in celo na Novi Zelandiji,« je zaključil Žiberna.