Sprva je bilo najbolj pestro na severu in severovzhodu države, nevihtni oblaki so jo zagodli tudi na Celjskem, v večernih urah pa je bilo najbolj razburljivo na jugovzhodu na širšem območju Novega mesta in v Beli krajini. V več delih Slovenije je klestila tudi toča.

Kar zadeva Koroško, je malo po 17. uri v Mežici meteorna voda zalila skladiščne prostore podjetja, na območju Dravograda pa je voda zaradi obilice padavin ogrožala tri objekte, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Na severovzhodu so morali vodo črpati na območju občine Benedikt, kjer je odkrilo tudi nekaj streh. Močan dež je zajel tudi občino Gornja Radgona, kjer je na Ivanjskem vrhu na cesto in v objekt nanesel večjo količino vode in blata. Kletne prostore dveh hiš je poplavilo v Negovi. Blato so morali s cestišča odstranjevati tudi v središču naselja Mala Nedelja v občini Ljutomer. Podobno se je zgodilo na območju občine Sveti Tomaž, le da je tam po dobrem kilometru cestišča naneslo gramoz. V Ormožu medtem poročajo o podrtem drevesu in onesnaženi cesti. Na Celjskem je bilo najhuje na območju Dobrne, Vojnika, Celja in Šentjurja.

Na Dolenjskem so gasilci na območju Novega mesta, ki ga je neurje z močnim dežjem in vetrom presenetilo ob približno 20. uri, pred vodo reševali večstanovanjski objekt ter očistili več teras. Številni gasilci so morali na teren tudi na območju občine Semič, kjer je meteorna voda zalila prostore dveh industrijskih objektov, cestišče in dvorišče v obrtni coni. Gasilci so meteorno vodo črpali tudi iz treh stanovanjskih in enega gospodarskega objekta. Močan veter je odkril tudi eno streho.

Nič bolje je niso odnesli na območju Bele krajine, kjer je bila zaradi okvare na daljnovodu prekinjena dobava elektrike v naseljih Gradac in Podzemelj v občini Metlika. Meteorna voda je tam zalila tudi skladiščne prostore podjetja, industrijski objekt in klet stanovanjske hiše. Podobno se je dogajalo na območju občine Črnomelj, kjer so brez elektrike ostali v naselju Adlešiči. Tudi tam je meteorna voda zalivala kleti, veter pa je odkril nekaj streh, in sicer na štirih stanovanjskih in dveh gospodarskih objektih ter tudi v dveh silosih za žito. Gasilci so morali odstraniti tudi približno 57 dreves ter s cestišč odstraniti pesek, zemljino in veje. Močan veter je porušil tudi ostrešje lesenega objekta, v katerem je bila drobnica, ki so jo reševali gasilci.

Pod črto, po do zdaj zbranih podatkih je po poročanju STA zaradi neurja poškodovanih približno 5,2 kilometra cest in vodovod, 66 je bilo podrtih dreves, poplavljenih pa 21 stanovanjskih objektov, trije industrijski objekti, dva silosa za spravilo poljskih pridelkov, gasilski dom, gospodarski objekt, poslovni prostor, skladišče in pritlično stanovanje v večstanovanjskem objektu.

Kaj sledi?

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pri čemer bodo po napovedih meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) nastajale krajevne plohe, predvsem na zahodu Slovenije pa tudi posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 26 stopinj Celzija. Jutri bo povečini sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Popoldne bo predvsem v hribih nastala kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 23 do 28 stopinj Celzija. Posamezne plohe in nevihte se bodo nato vrnile v ponedeljek popoldne in torek.