Nagajanje bodoče opozicije

Konstruktivna opozicija ali zloraba procedure?

A.R./STA
13. 5. 2022, 22.01
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 22.04
Deli članek:

V SDS in NSi so takoj po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ tega zasuli s predlogi sprememb in dopolnil zakonov. Začasni vodja poslancev SDS Danijel Krivec ob tem zatrjuje, da gre predvsem za »manjše popravke« in plaz zakonskih predlogov vidi kot povsem normalen del delovanja »konstruktivne oozicije«. Golob pa je, nasprotno, tako početje že označil kot nagajanje bodoči koaliciji in možno zlorabo parlamentarnega postopka.

STA
Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS, ki je zahtevala izredno sejo.

V SDS so tako vložili že 27 predlogov sprememb in dopolnitev zakonov z različnih področij. Gre za zakone s področja davkov, kot je sprememba zakona o DDV, dopolnili bi še zakon o fiskalnem pravilu. Vložili so tudi dva predloga novih zakonov, in sicer o elektronskih komunikacijah in o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut.

Na seznamu so še novele zakona s področja pravne in kazenske zakonodaje, predlagajo pa tudi novi zakon o omejevanju preprečevanja konkurence. Glede na kritike, ki jih je doživelo vladno kadrovanje na javni RTV Slovenija in povzročanje zapletov na STA, pa se zdi še posebej zanimiv tudi sveženj predlogov za področje medijske zakonodaje. Dva predloga sprememb ali dopolnitev zakona o medijih in zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in novelo zakona o STA. Zakon o RTVS so v SDS vložili po rednem postopku, so pa, kot je bilo videti s spletne strani DZ, predlog novele vložili že tudi v Gibanju Svoboda, a po skrajšanem postopku.

Krivec: so le konstruktivna opozicija

Kot je v izjavi za medije ob robu seje dejal Danijel Krivec, so v parlamentarni postopek vložili tudi nekatere zakone, ki so jih imeli po njegovih besedah pripravljene že v prejšnjem mandatu, pa zaradi »koalicijskih dogovarjanj niso šli naprej«, mednje sodi tudi predlog sprememb zakona o RTV. Spremembe zakona o RTV je sicer med prvimi in prioritetnimi koraki navajala na novo nastajajoča koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

V NSi pa so vložili predloge novel več zakonov s področja socialne in družinske zakonodaje, ki jim jih ni uspelo pripeljati čez parlamentarni postopek v preteklem mandatu, je ob robu seje potrdil prvak NSi Matej Tonin.

Golob: to je »učna ura iz zlorabe procedure«

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob v potezi SDS in NSi, ki sta prvi dan novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili okoli 30 predlogov zakonov vidi predvsem nagajanje bodoči koalicij in zlorabo parlamentarnega postopka. Hkrati skupaj s prvakoma SD Tanjo Fajon in Levice Luko Mescem zatrjujejo, da to ne bo omajalo volje nove koalicije.

»Vsak normalen človek se vpraša, zakaj bi nekdo, ki je bil še pred tremi tedni v vladi in imel večino v DZ, čakal na to, da pride v opozicijo in začne zakonodajno delovati,« je v izjavi za medije ob robu ustanovne seje dejal Golob.

Potezo SDS in NSi, ki se, kot kaže, v novem sklicu parlamenta selita v opozicijo, je označil za otročje početje in zlorabo parlamentarnega postopka. Meni tudi, da ne gre za resen poskus delovati v dobro države, saj da sta imeli stranki več kot dovolj časa za sprejem danes vloženih zakonov še v času, ko sta delovali v vladi.

Na vprašanje, ali je današnja poteza opozicije učna ura o delovanju parlamenta za novinko v DZ, pa Golob odgovarja le, da »inoviranja ni brez napak«. »Danes ni bila učna ura demokracije, danes je bila učna ura iz zlorabe procedure,« meni. Je pa na drugi strani golob prepričan, da bo takšno početje le še bolj povezalo bodoče koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levico. Ravno tako je koalicijski trojček zdaj samo še bolj odločen, da sledi zastavljeni časovnici in vlado sestavi do 3. junija.