Na tajnem glasovanju je glasovnice oddalo 87 poslancev, od teh je bilo 7 neveljavnih, 25 poslancev pa nove predsednice DZ ni potrdilo. Ob tem je znano, da so ji podporo odrekli opozicijski poslanci. Ob tem so se uradno izrekli poslanci Nove Slovenije, ki njeni kandidaturi ne nasprotujejo, a je izvolitev za mesto predsednice DZ odgovornost koalicije, zato njihove podpore ni dobila.

Urška Klakočar Zupančič je pravnica, od leta 2008 sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani, a je to mesto zapustila v letu 2020 oziroma po tem, ko je izrazila svoje nestrinjanje s tedanjo vladno politiko in bila zaradi tega deležna očitkov o pristranskosti. S tem pa si je prislužila sloves načelne in odgovorne osebe, kakršno so jo predstavili tudi ob današnji izvolitvi.

Ob svojem uvodnem nagovoru je izpostavila dejstvo, da je bila na mesto predsednice državnega zbora izvoljena ženska, kar po njenem v politiko prinaša svojstvene poudarke. Kot svoje glavne naloge je izpostavila spoštovanje pravne države in vrnitev kulture komunikacije v državni zbor. Ob tem je bila kritična do stanja v tej instituciji v preteklih dveh letih, po njenem pa bo temu sledilo obdobje večje strpnosti in razumevanja ter dialoga med poslanci.

Izvolitvi predsednice DZ so sledile še volitve za podpredsednico, na katerih je bila z večino 63 poslanskih glasov – 10 jih je glasovalo proti – potrjena kandidatka Meira Hot. Tudi 42-letna Meira Hot je magistrica prava, v DZ pa je bila prvič izvoljena leta 2014. Predsedniku državnega zbora lahko pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, od katerih mora eden prihajati iz največje opozicijske poslanske skupine. Vendar danes o preostalih kandidatih še niso govorili.