Katastrofa v Melaminu

Žrtve so ob eksploziji in požaru utrpele tako hude poškodbe, da jih še niso uspeli identificirati

G.G.
13. 5. 2022, 14.49
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 15.27
Deli članek:

Policija je sporočila, kako poteka preiskava četrtkove katastrofe v kočevskem podjetju Melamin.

M.G./Dolenjski list
Gasilci so sicer hitro pogasili požar v Melaminu, vendar so bile posledice ob eksploziji in požaru usodne vsaj za pet oseb.
Življenje v Kočevju lahko poteka povsem normalno, je dejal kočevski župan Vladimir Prebilič. Edina prošnja in poziv prebivalcem je v zvezi z zelenjavo. Temeljito naj operejo zlasti zelenjavo, ki se nahaja na vrtičkih v bližini tovarne Melamin. Nacionalni inštitut za javno med drug sicer priporoča, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene.

Policija že drugi dan intenzivno izvaja aktivnosti na kraju dogodka. Ugotavljajo, kaj se je pravzaprav zgodilo, koliko je pogrešanih, kdo so?

Včeraj pozno popoldne so na območju eksplozije našli pet mrtvih oseb, doslej pa njihove identitete še niso uspeli potrditi, je danes povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Valter Zrinski. Povedal je lahko le, da so med žrtvami in pogrešanimi dva državljana BiH in eden državljan Makedonije. Ob tem spomnimo, da sta dva hudo poškodovana moška še v UKC Ljubljana in tudi njuna identiteta še ni znana.

Identitete bo treba ugotavljati z DNK analizami in s pomočjo svojcev, saj so bile poškodbe tako hude, je povedal Zrinski. Preiskava bo sicer dolgotrajna, izjemno zahtevna, je izpostavil Zrinski in dodal, da bo potrebnega veliko sodelovanja in uporabe različnih znanj.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je že pred tem sporočil, da je umrla ena oseba, ki je bila zaposlena na Melaminu, ostale žrtve pa so bile iz skupine, ki je prišla v podjetje opravljati popravila in se je v napačnem času znašla na napačnem mestu.

V podjetju vzrok eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo in sicer dietentriamina v posodo z epiklorhidrinom, je povedal direktor Melamna Srečko Štefanič.

Pomoč v treh korakih

Danes si je kraj tragedije ogledal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je svojcem žrtev v imenu vlade izrekel sožalje, poškodovanim pa čim prejšnje okrevanje. Na občini so opravili tudi sestanek, kjer so rapravljali o "škodnem, finančnem vidiku." Počivalšek je izrazil upanje, da do ocene škode pride čim prej, država pa jim bo pomagala po treh poteh. V skladu s pravili Evropske komisije je možna pomoč vsem, ki jih doleti "industrijska nesreča," po Počivalškovih besedah lahko iz tega naslova pokrijejo do 100 odstotkov škode, pri čemer ne gre samo za gradbeno škodo, temveč tudi škodo, ki jo bodo utrpeli zaradi izpada dela in izgube prihodkov. V vmesnem obdobju bosta pri premostitvi morebitnih finančnih težav pomagala SID banka in Slovenski podjetniški sklad.

Prebilič je na novinarski konferenci pojasnil, da so v luči te velike tragedije za ta konec tedna in naslednji teden odpovedali vse kulturne in zabavne prireditve. Zahvalil se je za podporo in pomoč tako državi kot prebivalcem Slovenije. Dejal je, da kot lokalna skupnost ne morejo pomagati podjetju, lahko pa pomagajo ljudem. Občina je po njegovih navedbah v stiku z Rdečim križem in Centrom za socialno delo, da bodo lahko pomagali tistim, ki bi se zaradi situacije znašli v finančni stiski. Direktor podjetja Štefanič je nato pozdravil pomoč ministrstva pri izhodu iz te krize, s katero upa, da bodo premagali "to najtežjo situacijo v Melaminu." Poudaril je pomen, da obstajajo "inštrumenti, ki omogočajo plačila delavcem, ki so zdaj v velikih skrbeh in šoku. To bo sigurno obliž na rano, ki so jo doživeli včeraj."

Z analizami bodo nadaljevali

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi Janja Turšič z Agencije RS za okolje (Arso), ki je dejala, da so opravili vzorčenje reke Rinže ter da prvi rezultati kažejo, da so na dveh merilnih mestih pred čistilno napravo in za njo zaznali prisotnost epiklorhidrina in formaldehida. Vrednosti sicer niso presegle dovoljenih, kot so določene v Uredbi o sanju površinskih voda. Danes so sicer vzeli nove vzorce, z analizo pa bodo nadaljevali tudi v naslednjem tednu. Če se bo izkazalo, da bo prišlo do okoljske škode, bodo podjetje pozvali k sanaciji. Turšičeva je prebivalce sicer pozvala, naj se voda iz Rinže, v kolikor se uporablja za namakanje, zalivanje ali napajanje živali, zaenkrat ne uporablja.