Optimistični poslanci

Luka Mesec: "Histerije zadnjih dveh let ni več"

STA/M.U.
13. 5. 2022, 12.51
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 13.59
Deli članek:

Poslanci devetega sklica državnega zbora v nov mandat vstopajo z velikimi pričakovanji, pri tem pa poudarjajo, da se zavedajo odgovornosti, ki jih čaka. Poslanci za zdaj še aktualne koalicije pa so prepričani, da državo puščajo v dobrem stanju.

STA
Poslanci Gibanja Svoboda na ustanovni seji državnega zbora.

Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je pred začetkom seje dejal, da so ljudje izvolili Gibanje Svoboda, ker pričakujejo spremembo politične kulture "in če kaj, si bomo prizadevali za to, tudi in predvsem v državnem zboru". Prvi korak k večji kulturi dialoga je po njegovem mnenju že to, da imajo med poslanci več žensk kot moških. Pri uresničitvi tega cilja jim bo pomagalo tudi vodstvo parlamenta.

Na današnji seji bo glasovanje o predsedniku državnega zbora, na to mesto bodo v Gibanju Svoboda predlagali Urško Klakočar Zupančič. "Da ženske dobijo enakopravnost v družbi, bi moralo biti nekaj samoumevnega," je dodal Golob.

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala. Poslanci imajo zdaj čas za vlaganje kandidatur za mesta predsednika in podpredsednikov DZ. Kandidatka za predsednico bo po napovedih Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda.

Tudi predsednica SD Tanja Fajon je zadovoljna, da bodo ženske v tem mandatu zasedle več vodilnih mest. Občutki ob tem, da se je z evropskega parlamentarnega parketa preselila na slovenskega, pa so nenavadni, je dejala. "Šele zdaj se pravzaprav zavedam, da nisem več evropska poslanka, da sem res v domači politiki in da so pred mano velike odgovornosti," je dejala.

Koordinator Levice Luka Mesec je pred začetkom seje dejal, da na današnji seji ne pričakuje presenečenj. "Mislim, da se že kaže, da se je po volitvah začelo ozračje končno umirjati, histerije zadnjih dveh let ni več," je dejal in dodal, da pričakuje, da bodo tudi naslednja štiri oz. osem let minilo v tem duhu.

Vodja poslanske skupine Levice ostaja Matej Tašner Vatovec. "Odločil sem se, da je potrebno, da nekdo z izkušnjami glede usklajevanja ostane v poslanski skupini," je dejal. Mesec je napovedal, da bodo vsi ministrski kandidati Levice znani v prihodnjem tednu. Svet stranke imajo "v kratkem", je dejal in zatrdil, da bo parafiranje koalicijske pogodbe z njihove strani "na razpolago jutri".

Poslanci aktualne koalicije zagotavljajo konstruktivno delovanje iz opozicije

Prvak NSi in obrambni minister, ki od danes opravlja le še tekoče posle, Matej Tonin napoveduje, da bodo v opoziciji, kot vedno nastopali konstruktivno ter skušali s konkretnimi predlogi in vizijo pokazati, kako si v stranki predstavljajo razvoj Slovenije. "Ne bomo kritizerji, ne bomo nasprotovali zgolj zato, ker je to predlagala druga stran, ampak bomo s konkretnimi zakonskimi iniciativami predlagali, kako želimo, da se neko področje razreši," napoveduje.

Poslansko skupino NSi bo sicer v novem mandatu, če bo temu pritrdil tudi izvršilni odbor, vodil dosedanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je pred začetkom današnje seje še dejal Tonin.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je dejal, da pričakuje, da bo njihova poslanska skupina delovala enotno in v prid rešitvam za državljane. "Konstruktivne razprave pričakujem od vseh 90 poslancev, ne samo od določenih poslanskih skupin," je dejal. Upa na višjo raven dialoga v tem mandatu, "nisem pa najbolj optimističen".