Mreža se širi

Pripeljejo se s svojo hišo na kolesih in odpeljejo s polnim prtljažnikom vina

Estera Korošec / Štajerski tednik
14. 5. 2022, 07.42
Posodobljeno: 14. 5. 2022, 08.12
Deli članek:

V Sloveniji narašča obisk turistov z avtodomi, posledično tudi število postajališč. Na območju Spodnjega Podravja in Slovenskih goric je vedno več možnosti za postanek. Kar nekaj občin je namreč že zagotovilo potrebno infrastrukturo ter začelo turistično ponudbo prilagajati potrebam in željam popotnikov z avtodomi.

avtokampi.com
Eno izmed bolj priljubljenih mest za avtodomarje je Ptuj.

V Sloveniji je bila pred leti vzpostavljena Mreža postajališč za avtodome, ki ga je dolenjska občina Mirna kot nosilka začela leta 2014. V njegovem okviru so v okoli 90 občinah po državi uredili več kot 160 postajališč za avtodome, njihovo število pa želijo še zvišati. Pri omenjeni mreži predvidevajo, da bi lahko v Sloveniji uredili približno 40 postajališč za avtodome in z njimi v ponudbi dosegli skupno število 200.

Zadnjih pet let so tudi manjše podeželske občine namenile kar nekaj denarja za ureditev prostorov za avtodome. Za tovrstne investicije so bila na voljo tudi sredstva LAS-a, ki so jih uspešno izčrpale. Gre večinoma za lokacije v neposredni bližini zanimivejših turističnih in kulturnih točk, ki nudijo možnosti za pohodništvo, kolesarjenje, oglede …

Eno izmed bolj priljubljenih mest za avtodomarje je tudi Ptuj z okolico, ki premore urejeno parkirišče ob kampu Term Ptuj, kjer je oskrbovalna postaja in možnost priklopa na elektriko. Drugi prostor je urejen v sklopu restavracije Pomaranča, ki za zdaj še nima oskrbe, sta pa gostom v času odprtja restavracije na voljo uporaba sanitarij in brezplačni internet.

Le pet kilometrov od Ptuja je urejeno parkirišče za avtodome znotraj kompleksa objektov Športno-rekreacijskega društva Zabovci. Občina Markovci se je namreč pred štirimi leti odločila, da bo začela spodbujati tovrstni turizem. Zaradi izjemno lepe in mirne lokacije v bližini Ptujskega jezera beležijo izjemen obisk. V času turistične sezone, predvsem ob koncih tedna, je šest parkirnih prostorov velikokrat polno zasedenih. Za ureditev so namenili 83 tisoč evrov lastnih sredstev. Lani so postavili objekt s sanitarijami, tuši in prostorom za pomivanje posode. Ker so v ureditev vložili precejšnja sredstva, so sprejeli odločitev, da z letošnjim letom začnejo pobirati parkirnino v višini 12 evrov na dan.

Črtomir Goznik
Postajališče za avtodome v Markovcih je dobro obiskano.

Na ormoškem koncu kar šest postajališč za avtodome

V občini Ormož lahko avtodomarji počivajo kar na dveh krajih (v parku in pri ribniku), pri Svetem Tomažu pa je postajališče urejeno ob Cajnkovi domačiji in ribniku Savci. Priključek za elektriko nudita tudi Turistična kmetija Hlebec (Kog) in Turistična kmetija Puklavec (Zasavci). »Vsa naša postajališča, ki so komunalno opremljena, so zelo dobro zasedena, in zgodi se tudi, da je parkirnih prostorov premalo. Opažamo, da bi bilo dobrodošlo, če bi jih uredili tudi med vinogradi v Jeruzalemu in Svetinju. Zavedati se je treba, da so to gostje iz višjega cenovnega razreda, ki v krajih, ki jih obiščejo, tudi radi več zapravijo,« je povedal Andrej Vršič, direktor Zavoda za turizem Ormož, in dodal, da je vsekakor v tem trenutku preživljanje počitnic na tak način zelo priljubljeno. »Turisti se k nam pripeljejo s svojo hišo na kolesih, obiščejo na primer katero izmed turističnih kmetij, kupijo dobro vino, ki ga nato zvečer tudi pokusijo. Domov pa se nato vrnejo s precej večjimi količinami, saj ima avtodom še eno veliko prednost – zelo velik prtljažnik,« nekoliko v šali dodaja Vršič.

Dve postajališči pri Svetem Tomažu in eno v Ormožu so uredili v okviru skupnega projekta v višini okoli 82.400 evrov, od tega je bilo 57.000 evrov LAS-ovih sredstev. Kot so pojasnili na občini Sveti Tomaž, so želeli na ta način v kraju omogočiti vsaj neko možnost prenočitve, saj turističnih namestitev nimajo. Parkiranje je povsod brezplačno in bo tako tudi ostalo.

Črtomir Goznik
V občini Ormož so pred tremi leti uredili PZA v parku.

Pri Sveti Trojici na voljo tri parkirna mesta za avtodome

Tudi slovenskogoriške občine so začele urejati postajališče za avtodome. Pri Sveti Trojici so se na seznam občin, ki ponujajo možnost postanka za avtodome, uvrstili pred dvema letoma. Prostor so uredili v neposredni bližini Trojiškega jezera in izvoza z avtoceste. Na voljo so tri parkirna mesta, gostje pa lahko uporabljajo elektriko, servisno ploščad z vodo, izpust odpadne vode ter izpraznitev fekalij. Z obiskom po besedah Tanje Arih Korošec, direktorice Zavoda za turizem Sveta Trojica, še niso najbolj zadovoljni. Številke so se sicer lani nekoliko popravile. V prihodnje se bodo zato usmerili predvsem v dodatno oglaševanje postajališča. »Naše PZA je opremljeno z vsemi priključki, predvsem pa je njegova prednost neokrnjena narava in veliko možnosti za aktivno preživljanje počitnic. Opažamo tudi, da so to vedno bolj zahtevni gostje, ki iščejo predvsem zanimivosti in dobro lokalno ponudbo. Te pa na našem koncu ne manjka,« je izpostavila Arih Koroščeva.

Večina lokacij postajališč za avtodome v Sloveniji je zbranih na spletni strani Avtokampi.si. Njen urednik Uroš Hren, ki zelo dobro pozna tovrstni turizem, opaža, da se je v Sloveniji v zadnjih letih izjemno izboljšala ponudba postajališč za avtodome, na seznamu jih je namreč vsako leto več. »Občine si želijo privabiti domače in tuje goste, ki si lahko ogledajo kraj, tam prespijo in se nato odpravijo naprej. Za avtodomarje je namreč zelo značilno, da ne ostajajo dolgo na enem kraju. Prav tako zelo radi obiskujejo različne znamenitosti, obiščejo restavracije in ob tem za seboj pustijo tudi nekaj denarja. V času epidemije so slovenski avtodomarji precej dobro spoznali Slovenijo. Ker so bile meje zaprte, so se odpeljali tudi na lokacije, ki morebiti prej zanje niso bile toliko zanimive. Turisti, ki počitnice preživljajo v avtodomu, imajo radi lepo urejene lokacije, kjer ni veliko hrupa. Najbolj priljubljena je seveda slovenska obala (Koper, Izola), slovenska smučišča, pa tudi zanimivejša slovenska mesta (Ptuj, Novo mesto).«

avtokampi.com
V neposredni bližini Trojiškega jezera je sodobno opremljen prostor za avtodome.