Majbert Pharm

Sprememba v lastništvu podjetja, ki bajno služi s hitrimi testi

R.T.
13. 5. 2022, 11.31
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 12.38
Deli članek:

Podjetje Majbert Pharm je postalo slovenski javnosti znano z izjemnim poslom v času epidemije koronavirusa. Za ministrstvo za zdravje so dobavljali teste sumljive kakovosti, »fantje z rajskih otokov« pa so s tem mastno služili.

Mare Vavpotič/M24.si
Oče je Anji Jenko svetoval, naj denar investira v konzervativne industrije in se v delovanje podjetij ne vpleta, zato se zaenkrat ne bo vpletala v posle v aktivni vlogi, bo pa kot lastnica poskušala upravičiti očetovo zaupanje, da pelje uspešno zgodbo še naprej.

Majbert Pharm je pred kratkim doživel spremembo v strukturi lastništva. Večinska lastnica je postala Anja Jenko, hčerka poslovneža in nekdanjega politika Janka Jenka, ki je zagotovil denar za nakup hitrih testov iz Kitajske. Klemen Nicoletti, eden od trojice tako imenovanih »fantov z rajskih otokov«, ki so nabavili teste, je v Majbert Pharmu obdržal 40-odstotni delež. Trio podjetnih mladeničev sta sestavljala še Alan Amadej Eferl in Luka Lah, nekdanji član podmladka SDS, ki pa ni bil med lastniki podjetja. Januarja letos je iz skupnega lastništva izstopil Alan Amadej Eferl

Podjetje Majbert Pharm ima še vedno pogodbo z združenjem Zdravstvenih Zavodov Slovenije za dobavo testov, ki so po njihovih besedah »prestali vse preiskave zunanjih preiskovalcev…ustrezajo nacionalnim standardom in so bili na razpisih cenovno najbolj ugodni.«

Bobo
Klemen Nicoletti

Kriminalisti preiskujejo sumljive posle

Toda kriminalisti so konec decembra lani opravljali preiskave povezane z nabavo medicinske opreme, domnevno hitrih testov, ki jih je Sloveniji dobavilo podjetje Majbert Pharm.

Gospodarska družba je bila sicer v postopku javnega naročila izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav po navedbah kriminalistov »ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nabavo materiala (medicinskega pripomočka),« so takrat sporočili z Generalne policijske uprave.

Preiskovalci obravnavajo tudi sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda. To kaznivo dejanje je bilo po pojasnilih iz Generalne policijske uprave storjeno, ker pogodba zaradi »neustrezne dobave materiala (medicinskega pripomočka) s strani gospodarske družbe« ni bila prekinjena. Pogodbo s podjetjem Majbert Pharm je sicer zadnji dan pred odstopom s položaja ministra za zdravje podpisal Tomaž Gantar. Protipravno pridobljena premoženjska korist po njihovih ocenah znaša približno 1,2 milijona evrov.

Spomnimo, okoli testov, ki jih je dobavil Majbert Pharm, za katere je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prižgal zeleno luč, se vse od sklenitve posla dviga precej prahu. Ministrstvo za zdravje je ravno na podlagi verifikacije, ki jo je opravil NLZOH, ocenilo, da gre za ustrezne teste. Posledično so jih na veliko začeli kupovati kupovati tudi javni zdravstveni zavodi, a je o najmanj sporni verifikaciji, predvsem pa vprašljivi kakovosti teh testov spregovorilo več strokovnjakov.

Tako je oktobra lani pred preiskovalno komisijo, ki se je na zahtevo opozicije ukvarjala z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, postopek in izsledke verifikacije ostro kritizirala virologinja Metka Paragi, nekdaj zaposlena v laboratoriju NLZOH. Da hitri testi podjetja Majbert Pharm niso ustrezali strokovnim merilom za uporabo v presejalne namene, je pred preiskovalno komisijo zatrdila tudi mikrobiologinja Viktorija Tomič.