Razdelitev resorjev

Znano je, kdo bodo ministri v Golobovi vladi

G.G.
11. 5. 2022, 18.18
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 20.47
Deli članek:

Pogovori o razdelitvi resorjev med strankami so zaključeni. Znana je večina imen novih ministrov in ministric.

Bobo
V minulih dneh so se predsedniki koalicijskih strank, Tanja Fajon (SD), Robert Golob (Gibanje Svoboda) in Luka Mesec (Levica) večkrat srečali, danes pa bodo predstavili rezultate.
Vlada bo imela tri podpredsednike, poleg Tanje Fajon in Luke Mesca bo to še Danijel Bešič Loredan.

Parlamentarne volitve pred dobrima dvema tednoma so dale jasnega zmagovalca. Gibanje Svoboda z Robertom Golobom na čelu je dobilo največ glasov, parlamentarni prag pa ni prestopilo veliko strank, zato ni bilo težko sestaviti levosredinske koalicije, v katero sta vstopili še Socialni Demokrati in Levica. 

Danes bi morali pred javnost stopiti ob 17. uri, pa očitno še ni bilo vse zmenjeno. Novinarska konferenca je bila nato prestavljena na 18. uro, ob 18.30 pa so se glavni akterji prikazali. Golob je povedal, da je programski del koalicijske pogodbe in ministrski razrez v celoti usklajen in pripravljen za potrjevanje na organih. Nato pa je predstavil imena že izbranih ministrov. 

Šarec in Bratuškova bosta ministra

Ministrstvo za zunanje zadeve je pripadlo predsednici SD Tanji Fajon, notranja ministrica bo Tatjana Bobnar. Obrambni resor je pripadel nekdanjemu premierju in predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, predsednica SAB Alenka Bratušek bo prevzela vajeti ministrstva za infrastrukturo, pravosodje pa je vendarle dobila Dominika Švarc Pipan (SD). Finančno ministrstvo bo prevzel Klemen Boštjančič, enega ključnih resorjev, ministrstvo za zdravje, pa Danijel Bešič Loredan.

Matjaž Han iz SD bo skrbel za gospodarstvo, šport in turizem, ministrstvo za vzgojo in šolstvo bo upravljala Amalija Žakelj, ministrstvo za javno upravo, samoupravo pa Sanja Ajanović Hovnik.

Bobo
Tanja Fajon (SD), Robert Golob (Gibanje Svoboda) in Luka Mesec (Levica),

Tri nova ministrstva

V novi vladi bodo tri nova ministrstva (teh bo sicer 19 in še resor za zamejce po svetu). Koordinator Levice Luka Mesec bo minister za solidarno prihodnost, kamor bosta spadali stanovanjska problematika in dolgotrajna oskrba, Bojan Kumer minister  za podnebje in energijo ter Igor Papič minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Tolminski župan pohitel

Še pred zaključkom sestanka je tolminski župan Uroš Brežan na Facebooku sporočil, da je kandidat za ministra za naravne vire in prostor, kar se je izkazalo za točno napoved. Zapisal je, da verjame, da mu bodo pridobljene izkušnje v pomoč pri opravljanju nove funkcije: »Navsezadnje pa sta pri odločitvi, da sprejmem povabilo, prevladala izziv in želja, da do sedaj pridobljeno znanje unovčim tudi v širšem okolju.«

Pet "igralnih mest" še čaka na zasedbo 

Niso pa še izbrana imena na vseh »igralnih mestih«. Za pet kandidatov se še usklajujejo znotraj strank. Gibanje svoboda izbira kandidata za digitalno preobrazbo in za kmetijstvo. V SD-ju še niso izbrali kandidata za regionalni razvoj in kohezijo, v Levici pa morajo dati na mizo ime kandidata za delo, socialo in družino ter kandidata za kulturo.