Konsolidaciji so naklonjeni

Bosta Šarec in Bratuškova skočila v Golobovo gnezdo?

S.R./STA
10. 5. 2022, 16.35
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 08.18
Deli članek:

V dnevih, zdaj že tednih po državnozborskih volitvah, na katerih je s svojo stranko Gibanje Svoboda veliko zmago slavil Robert Golob, se vrstijo ugibanja, kakšna usoda bo doletela dve izpadli stranki koalicije KUL LMŠ in SAB.

Primož Lavre
V LMŠ in SAB so naklonjeni konsolidaciji levosredinskega političnega prostora.

Najverjetnejši kandidat za mandatarja je sicer že večkrat dejal, da se bodo pri sestavi vlade pogovarjali tudi s strankami, ki jim ni uspel preboj v parlament, a po kriteriju strokovnosti, in ne za politične kadre.

Golob je proti voditeljema Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek že takoj po volitvah iztegnil roko sodelovanja, na ponedeljkovi posebni oddaji Studio 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču pa je to podkrepil z besedami, da si želi združiti levosredinski prostor. Sestavni del tega povezovanja je po njegovih besedah tudi to, da se obe stranki povabi k sodelovanju v vladi, "vključno z njihovimi ministri." Golob si namreč želi, da se ustvari ena močna levosredinska stranka, ki bo "en dober antipod vsem ostalim." 

V LMŠ in SAB so glede Golobovih navedb za zdaj redkobesedni. Se pa, kot kaže, predsednikoma obeh strank obeta ministrski stolček v Golobovi vladi. Šarca se je tako v zadnjih dneh omenjalo med možnimi kandidati za ministra za regionalni razvoj, Bratuškovo pa kot ministrico za medgeneracijsko solidarnost. V obeh strankah sicer tega v torek niso želeli komentirati, saj da je to stvar pogajanj med partnerji, ki bodo sestavljali novo vladno koalicijo. Hkrati pa poudarjajo, da bo ministrske kandidate javnosti naznanil Golob sam. Golob je namreč po drugem uradnem krogu koalicijskih pogajanj prejšnji teden napovedal, da bo dokončni razrez ministrstev v njegovi vladi, vključno s kandidati za ministre, znan ta teden.

"Padli za svobodo"

So pa medtem tako v LMŠ kot v SAB vsaj v za zdaj neformalnih pogovorih naklonjeni konsolidaciji levosredinskega političnega prostora. Ob tem poudarjajo, da uradni pogovori o tem še niso stekli, kakršnokoli morebitno sodelovanje oziroma združevanje pa morajo obravnavati tudi organi posameznih strank.

Dozdajšnji poslanec LMŠ in član sveta stranke Robert Pavšič, sicer tudi kandidat za generalnega sekretarja DZ, je za STA dejal, da so v stranki načeloma naklonjeni morebitnim oblikam sodelovanja, a uradni pogovori na ravni strank še niso stekli. Sam pa kot "edino smiselno" ocenjuje morebitno povezovanje strank še pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami.

Podobno meni tudi predsednik sveta stranke SAB Roman Jakič. Kot je dejal, so "nekateri člani v neformalnih pogovorih" naklonjeni morebitnemu povezovanju, tudi sam pa ocenjuje, da je nastopil zgodovinsko primeren trenutek za oblikovanje močne liberalne stranke na levi sredini. Spomnil je še, da je Golob tudi sam že javno povedal, da vodi pogovore s predsednikoma obeh strank. Ker gre za stranki, ki sta "padli za svobodo", pa Jakič slednje ocenjuje kot korektno.

Izvršni odbor SAB je na seji pretekli teden tudi opravil analizo volilnih rezultatov, ob tem pa sprejel sklep, s katerim je izrazil podporo Bratuškovi za nadaljnje delo. Vodja poslancev SAB Maša Kociper je danes potrdila, da je tudi na izvršnem odboru bila izražena naklonjenost povezovanju strank leve sredine, možnih ministrskih kandidatov iz vrst SAB pa po njenih besedah dokler potekajo koalicijska pogajanja ne bodo komentirali.