sprememb nas je vedno malo strah

Biometrične osebne izkaznice: Drugačne so, bati se jih pa ni treba

Katja Božič/revija Jana
14. 5. 2022, 11.10
Posodobljeno: 14. 5. 2022, 11.11
Deli članek:

V zadnjem mesecu je mnogo Slovencev že dobilo nove biometrične elektronske osebne izkaznice, ki so pri nas novost, medtem ko jo druge evropske države uporabljajo že vrsto let in je uporabnikom njihova uporaba znana. Za nas je to torej nekaj novega, sprememb pa nas je vedno malo strah. Zato smo za podrobnejšo razlago o uporabi nove izkaznice zaprosili pristojne na Ministrstvu za notranje zadeve in na Ministrstvu za javno upravo.

osebni arhiv
Po štiriindvajsetih letih imamo nove osebne izkaznice.

Po skoraj štiriindvajsetih letih smo torej dobili novo osebno izkaznico, ki je precej drugačna od dosedanje – po videzu in tudi po možnostih uporabe. Na njej je čip, na katerem so zapisani podatki, ki so tudi sicer vidno zapisani na obrazcu izkaznice, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa v biometrični obliki, ki jih odvzamejo državljanom po dopolnjenem dvanajstem letu starosti.

Prstne odtise po uporabi izbrišejo

Če se vam morda zaustavi že pri biometriji, smo na Wikipedii našli podatek, da je biometrija proces zbiranja, proučevanja in shranjevanja podatkov o posameznikovih fizičnih lastnostih za identifikacijo. Uporabljajo jo tako v državni administraciji kot v zasebnih podjetjih. Najbolj popularne oblike biometrije so skeniranje očesne mrežnice, očesne šarenice, prstni odtisi, prstni odtisi DNA, prepoznava glasu, prepoznava obrazov na fotografijah in videoposnetkih. Zakon o osebni izkaznici določa, da se prstna odtisa, odvzeta ob vlogi, v evidenci osebnih izkaznic ne shranita in ne uporabljata v druge namene. Ko dobite osebno izkaznico, ju izbrišejo! Ali so prstni odtisi zapisani na čipu osebne izkaznice, ki jo ima pri sebi posameznik, res njegovi, pa lahko preverjajo izključno ob prehodu meje, pravijo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Vse na enem mestu 

Nova osebna izkaznica bo obenem tudi elektronska – na enem dokumentu bo torej vse potrebno za našo identifikacijo v fizičnem in tudi elektronskem svetu. Čip na njej vsebuje kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dva načina elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti (kar seveda ne bodo potrebovali otroci do dopolnjenega dvanajstega leta starosti). Mnenja smo, da je ta način uporabe še mnogim nejasen, zato bo verjetno treba še kar nekaj časa, da ga bomo usvojili, pravijo na Ministrstvu za javno upravo. Da bomo elektronske zmogljivosti izkaznice sploh lahko uporabljali, si bomo morali v začetni fazi na osebni računalnik naložiti ustrezno namensko programsko opremo, zraven pa uporabljati še čitalnik pametnih kartic, v katerega bomo vstavil osebno izkaznico. Programska oprema, pravijo, bo na voljo predvidoma prihodnji mesec. Še v tem letu pa bo na voljo tudi aplikacija za pametne telefone, ki bo nadomestila čitalnik pametnih kartic. Preko osebnega računalnika, pametnega telefona ali tablice boste tako na primer v spletnem portalu državne uprave izbrali prijavo z osebno izkaznico s pomočjo recimo mobilne aplikacije ter upoštevali navodila mobilne aplikacije – torej, da boste prislonili osebno izkaznico in po potrebi vpisali uporabniško geslo, nato pa boste prijavljeni v spletno storitev nadaljevali uporabo. 

Tudi za preverjanje polnoletnosti pri alkoholu 

Možnosti uporabe elektronske osebne izkaznice so različne – od identifikacije v različnih spletnih storitvah doma in v tujini do elektronskega podpisovanja in identifikacije za različne namene kot denimo v zdravstvenih storitvah ali navsezadnje tudi za preverjanje polnoletnosti pri avtomatih z alkoholnimi pijačami, za kar elektronsko osebno izkaznico v Evropi že s pridom uporabljajo. Ravni elektronske identifikacije sta dve – visoka in nizka. Nizka je za elektronske storitve, za katere ni potrebna tolikšna varnost. Tukaj vam svoje identifikacije ne bo treba potrjevati z dodatnim vnosom uporabniškega gesla, pri storitvah, ki zahtevajo visoko varnost, pa ga boste morali. Proti koncu leta bomo lahko na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja z elektronsko osebno izkaznico uveljavljali zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih. Za preverjanje istovetnosti bodo pri tem uporabili digitalno potrdilo nizke ravni zanesljivosti, kjer se vidijo le vaše ime in priimek ter serijska številka. Informacijski sistem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo nadalje v svojih sistemih poiskal vaše potrebne podatke, so nam pojasnili. Zato torej ni bojazni, da bi se recimo poštni uslužbenki razkrile intimne informacije o našem zdravstvenem stanju.

Lahko jo uporabljate ali pa ne 

Elektronska osebna izkaznica ponuja torej še dodatne funkcije osebne izkaznice, ki jih lahko izkoristimo ali pa tudi ne. Tako kot to velja za digitalna potrdila in mobilno identiteto. Še vedno bomo lahko vse storitve urejali na klasičen način, za kar si bodo prav gotovo oddahnili starejši, ki niso vešči ravnanja z računalnikom ali pametnim telefonom, in tudi vsi tisti, ki jim tehnologija ni tako blizu. »Sicer pa za opolnomočenje starejših na področju digitalizacije izvajajo že tudi izobraževanja,« so nam dejali. Menjava osebne izkaznice ni nujna. Staro osebno izkaznico lahko uporabljate, dokler vam ne poteče, kar velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo. 

MJP
naslovnica