Šest odgovornih urednikov televizijskih programov RTVS je vodstvo televizijskega informativnega programa v petek v javnem pismu pozvalo, da znova premisli o napovedanih spremembah pri oddaji. Po njihovih navedbah gre za preveč pomembno oddajo iz nabora prepoznavnih blagovnih znamk, ki prispeva k širši prepoznavnosti in gledanosti TVS. Spremembe, ki ne bi bile usklajene z zdajšnjo uredniško-novinarsko-voditeljsko ekipo, lahko zato okrnijo ugled televizije in odvrnejo gledalce od spremljanja programov TVS, so posvarili.

Vodstvo bo nadaljevalo posvete o tem, kako bi lahko nadaljevali predvajanje oddaje brez Marcela Štefančiča, je generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough dejal na današnji izredni seji programskega sveta zavoda, ki je bila namenjena obravnavi predlaganih sprememb statuta. Posvetovanja bodo tekla vse do naslednje seje sveta, ki bo 23. maja.

Po njegovih besedah je celotna uredniška ekipa Studia City včeraj odgovorni urednici televizijskega informativnega programa Jadranki Rebernik sporočila, da pri predstavljenem konceptu prenove oddaje ne bo sodelovala in da bo svoje delo nadaljevala v dnevnoinformativnem programu.

Kot je pojasnil, je vodstvo informativnega programa ponudilo vodenje oddaje nekaterim novinarjem informativnega programa, od katerih so nekateri takoj zavrnili ponudbo, dva, med njima Vida Petrovčič, pa sta odklonila sodelovanje zaradi groženj in osebnih napadov nanje in njunih družin.

Programski svetnik Gregor Drnovšek, v svetu predstavnik zaposlenih, je na včerajšnji izredni seji predvajal video posnetke člana sveta Slavka Kmetiča na javnem dogodku. Kmetič, ki ga je DZ imenoval v programski svet na predlog gledalcev in poslušalcev in je v svojih stališčih naklonjen stranki SDS, je po Drnovškovih besedah v posnetih izjavah grozil nekaterim novinarjem na RTVS.

Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa ...

Štefančič je sicer za včeraj pripravil oddajo Studio 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču, kot osrednja gosta pa povabil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in filozofa Slavoja Žižka.

"Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa," je ob polni dvorani in bučnem aplavzu v svojem slogu začel Štefančič, ki je kot prvega gosta na oder povabil Goloba, še prej pa poudaril, da tukaj stojijo "zato, ker želi vodstvo RTV zamenjati publiko, ljudstvo, s katerim kot kaže ni zadovoljno." Dodal je še, da gre vodstvo "na vse ali nič," a se pri tem po njegovih besedah motijo, saj da v resnici gredo "na nič." Kot je nato v razmeroma živahnem in šaljivem pogovoru potrdil Golob, je depolitizacija javnih medijev in RTV Slovenija ena ključnih točk, ki jih ima na mizi prihodnja vlada.

marcel-štefančič, studio-9
Bobo
Robert Golob in Marcel Štefančič.

Sicer pa je Golob dejal, da je zdaj njihov cilj združiti levosredinski prostor, pri čemer je imel v mislih stranki LMŠ in SAB, ki sta na volitvah izpadli iz parlamenta. Sestavni del tega povezovanja je po njegovih besedah tudi to, da jih povabijo k sodelovanju v vladi, "vključno z njihovimi ministri." Golob si namreč želi, da se ustvari ena močna levosredinska stranka, ki bo "en dober antipod vsem ostalim." Na vprašanje Štefančiča, če ga zaradi izpada obeh strank preveva tudi kakšen občutek krivde, je dejal, da "niti najmanj," saj je naslednji cilj zmaga tudi na lokalnih volitvah, pot do tega pa je po njegovih besedah samo v povezovanju levosredinskih strank. Krivde ni, ker če "nas ne bi bilo, bi danes tukaj mogoče manj praznovali," je še dodal.

marcel-štefančič, studio-9
Bobo
Studio 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču.

Povedal je še, da pripravljajo zakon o popravi škodljivih ukrepov Janševe vlade. Pri tem se je dotaknil predvsem kadrovanja. "Striktno in dosledno moramo začeti ugotavljati strokovnost in podkovanost vseh kadrov v državi," je dejal in pri tem ni izključil niti tistih, ki so na svoje položaje prišli že v časih pred sedanjo vlado.

V primeru, da bo predsednik Borut Pahor odobril razdelitev 15 veleposlaniških mest, ki naj bi si jih razdelili sodelavci Janeza Janše, bodo po Golobovih besedah v stranki sprožili postopke za menjave, o čemer so predsednika že obvestili. "Pričakujemo njegovo razumevanje tega, da vlada ne more izvajati zunanje politike z veleposlaniki, ki bi se temu upirali," je dejal Golob. Meni, da je to popolnoma legitimna poteza, ki jo lahko izvede katerakoli vlada.

Kot enega od poglavitnih ukrepov, ko bodo prevzeli vlado, je napovedal tudi ponovno regulacijo cen energentov, predlagali bodo tudi abolicije za tiste, ki so bili zadnji dve leti kaznovani zaradi udeležbe na protestih. Med drugim je potrdil tudi ustanovitev ministrstva za podnebje in energijo in napovedal, da bodo imena ministrov znana v sredo.