Ugonobil naj bi ga žabji strup

V skrivnostnih okoliščinah umrl še en ruski oligarh

R.T.
9. 5. 2022, 20.19
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 09.25
Deli članek:

Ruski poslovnež Aleksander Subbotin naj bi umrl zaradi zastrupitve z žabjim strupom.

Profimedia
Subbotin je bil nekdanji član upravnega odbora ruskega energetskega velikana Lukoil.

Aleksander Subbotin, brat nekdanjega podpredsednika Lukoila Valerija Subbotina in nekdanji član upravnega odbora tega podjetja, je umrl v mestu Mitišči severozahodno od Moskve, okoliščine njegove nenavadne smrti pa so zavite v tančico skrivnosti. Kot poroča britanski Independent, ki se opira na navedbe ruskega medija Mash, je Subbotin umrl v kleti nekega lokalnega zdravilca, kjer se je udeležil šamanskega obreda, s katerim je želel po prekrokani noči odgnati mačka. Oligarh je na domu obiskal zdravilca Maguo in njegovo soprogo, kjer naj bi mu prvi v manjšo zarezo na koži kanil nekaj kapljic žabjega strupa. Subbotin naj bi začel bruhati, a naj bi se nato že počutil nekoliko bolje, a je končno šlo vse po zlu. 

Malo po tretmaju naj bi se mu stanje precej poslabšalo, pri čemer naj bi začutil bolečine v prsih. Magua naj bi se odločil, da ne bo poklical rešilca, ter naj bi Subbotinu dal pomirjevalo in ga v kleti položil k spancu, iz katerega se ni več prebudil. Kot naj bi pozneje pojasnil policiji, so bili s Subbotinom zgolj znanci, podjetnik pa naj bi njune usluge koristil razmeroma redno.

Smrt ruskega podjetnika je zgolj zadnja v vrsti nenavadnih primerov smrti v ruskem energetskem sektorju. Od začetka invazije na Ukrajino so denimo v nekoliko skrivnostnih okoliščinah umrli že štirje trenutni in nekdanji uslužbenci energetskega velikana Gazprom, številka pa bi lahko bila še višja.