SAB o povezovanju med levosredinskimi strankami

V SAB po slabem rezultatu ne bo sprememb v sestavi stranke

A.R./STA
4. 5. 2022, 16.29
Posodobljeno: 4. 5. 2022, 16.36
Deli članek:

V po novem zunajparlamentarni stranki SAB so po notranji refleksiji ugotovili, da je za slab rezultat krivo predvsem delitev in tekmovanje med strankami levega pola. Odstopa Alenke Bratušek z mesta predsednice stranke tako ne bo. Namesto tega se v SAB zavzemajo za več povezovanja med strankami leve sredine.

Bobo
Alenka Bratušek in Maša Kociper na kongresu SAB.

V stranki SAB že opravljajo povolilno refleksijo, saj so na volitvah z zgolj 2,61 odstotno podporo volilcev ostali zunaj državnega zbora. Kot je danes na tiskovni konferenci povedala vodja poslancev SAB Maša Kociper, odstopa Alenke Bratušek kot predsednice stranke ne bo, ravno tako pa obstaja soglasje, da za slab volilni rezultat ne gre kriviti delovanja stranke med kampanjo. Slab rezultat pripisujejo tako predvsem drobljenju glasov in tekmovalno ozračje med posameznimi strankami, ki so tako druga drugi zbijale rezultat.

Ta jih je v SAB kljub temu negativno presenetil, saj so, kot je povedala Kociprova, ciljali na osem do deset poslanskih mandatov, kolikor so jim pred nastopom Gibanja Svoboda nakazovale javnomnenjske ankete.

Zaradi tega je po mnenju Kociprove nujno predvsem, da pride do večjega povezovanja med levosredinskimi strankami. »Če želi biti neka sredinska liberalna stranka močnejša, če ne želimo vsaka štiri leta nekega novega eksperimenta in če želimo imeti stranko, ki bo lahko nasprotnik močni desni stranki, kot je SDS, je takšno povezovanje definitivno smiselno,« ocenjuje. O morebitnem povezovanju oziroma združevanju z drugimi strankami in predvsem s stranko Gibanje Svoboda pa je Kociprova spomnila, da je pobudo oziroma idejo o povezovanju prvi podal predsednik stranke Robert Golob. Po njenem mnenju je trenutek za to, da nastane »ena resna levosredinska liberalna stranka« sedaj pravi, tudi zato ker sta iz parlamenta izpadli dve stranki z izkušnjami, članstvom in strokovnimi sodelavci. A kaj več o možnosti konkretnega sodelovanja v vladi Kociprova ni želela komentirati. Kljub Golobovi napovedi, da so vrata prihodnje vlade odprta tudi za nekatere stranke, ki so izpadle iz parlamenta, bo namreč treba počakati, da se dogovarjanja med koalicijskimi strankami zaključijo.