V igri še četrto ministrstvo

Kdo ima zagotovljen ministrski stolček v SD in kdo je porinil "nož v hrbet" Dominiki Švarc Pipan

R.T.
4. 5. 2022, 16.13
Posodobljeno: 5. 5. 2022, 09.34
Deli članek:

Pogajanja o razdelitvi ministrskih resorjev so v polnem teku.

Bobo
Milan M. Cvikl (levo) na shodu v podporo Ukrajini. Takrat je bil v družbi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana in strankarskega kolega Dejana Židana.
Socialni demokrati se pogajajo še za četrto ministrstvo. Če ga bodo dobili, bo znano do petka.

Pogovori med najverjetnejšim bodočim premierjem Robertom Golobom iz Gibanja Svoboda in koalicijskima partnerjema, SD in Levico, se sučejo glede razdelitve ministrskih stolčkov.

SD ima trenutno garantirano mesto za Tanjo Fajon na položaju ministrice za zunanje zadeve. Po naših informacijah pa je vse dogovorjeno, da sedež gospodarskega ministra zavzame Milan M. Cvikl, čeprav nekateri v stranki vihajo nosove nad nekdanjim članom Evropskega računskega sodišča. Cvikl naj bi na ministrstvo s sabo vzel nekdanjega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Štromajerja.

Zaupa Tanji Fajon in Robertu Golobu

Za nekaj razburjenja je poskrbela podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan. Po pisanju STA so ji nekateri očitali, da se je o položaju pravosodne ministrice pogovarjala mimo stranke, kar pa je sama zanikala. Dejala je, da gre za lažne informacije, ki jih pripisuje nekaterim strankarskim kolegom.

Na Facebooku pa je zapisala, da bi ji bilo z Golobom sicer v čast in veselje sodelovati, a da ga doslej "še ni videla bližje kot na 10 metrov". "Je pa globoko žalostno, kam vodi sla po moči in to od ljudi v isti stranki, ljudi, ki bi morali biti ekipa. Ni razočaranje, ker to je del politike. Mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst," je zapisala in dodala, da tega dela politike nikoli ne bo sprejela in tolerirala.

"Moje strokovno delo je izven politike," je pojasnila za STA, zato ne bo dopustila, da se "maže in blati" njeno ime. "Poštenje, načelnost in strokovnost očitno niso vsem prioriteta," je še zapisala. Kot je pojasnila tudi za STA, se zapis ne nanaša na vodstvo stranke, saj ima predsednica SD Tanja Fajon njeno polno zaupanje in podporo. "Prav tako vse to velja za dr. Goloba," je še dodala v zapisu.

Kdo bi lahko torej bil kandidat za pravosodni resor, če ne bo Švarc Pipanova? Omenja se ime nekdanjega državnega sekretarja Gregorja Strojina, nič pa še ni odločeno.