Janša je v obvestilu predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču zapisal, da je 20. aprila prejel pisno izjavo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Podgorška, s katero ga je minister obvestil o odstopu s funkcije.

"Ves čas sem deloval strokovno in v korist slovenskega kmetijstva, živilsko-pridelovalne industrije, gozdarstva, ribištva in lovstva. Trudil sem se za spodbujanje prehranske varnosti, krepitev podeželskih območij in krepitev skrbi za okolje. Vse omenjeno je razvidno iz številnih aktivnosti, zakonov in ostalih dokumentov, sprejetih v času mojega ministrovanja, rezultati katerega bodo segali v naslednje petletno obdobje," je v odstopni izjavi, ki je objavljena na spletnih straneh DZ, zapisal Podgoršek.

Podgoršek je odstop s položaja podal po aferi s plačilom nastanitve v Bohinju. Odhajajoči kmetijski minister je imel namreč težave s pojasnjevanjem, kdo je plačal njegovo nastanitev v Bohinju januarja letos, saj po navedbah medijev po dopustovanju v hotelu Bohinj ni poravnal računa v višini 800 evrov. Njegov račun je poravnala kmetijska družba KŽK, s katero je kmetijsko ministrstvo že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države.

KŽK je bila do nedavnega v lasti kriptomilijonarja Damiana Merlaka, ki je tudi lastnik hotela Bohinj.

Podgoršek je ocenil, da so njegovo "površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti". Po njegovih besedah obstajata dva različna računa, izdana na dve različni imeni z različnimi zneski za isto opravljeno storitev nočitve v hotelu; enega je, ko so po tem začeli spraševati mediji, plačal sam.

Po navedbah portala Necenzurirano pa se je Podgoršek s kmetijsko družbo KŽK dogovarjal tudi o nakupu skoraj 100 let stare nepremičnine v Srednji vasi pri Kamniku.

Podgoršek je v vlado premierja Janeza Janše vstopil kot kandidat stranke DeSUS, a je stranka kasneje iz koalicije izstopila, sam pa položaja ministra kljub temu ni zapustil. Januarja letos je sporočil, da bo na državnozborskih volitvah, ki so potekale konec tedna, kandidiral na listi NSi. V parlament ni bil izvoljen.

Dogajanje je prijavil policiji, na Policijski upravi Ljubljana pa so prejšnji teden potrdili, da so v zadevi domnevnega izsiljevanja s strani podjetja KŽK kmetijstvo prejeli prijavo in zbirajo obvestila glede morebitnih sumov kaznivih dejanj.

Potem ko ministru preneha funkcija, mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati novega kandidata, ministrsko delo lahko prevzame tudi sam.