misli, da ne bo obsojen

Mariborski župan se je opravičil za obračun z mladoletnikom: "Moral bi ravnati drugače, manj burno"

J.P.
20. 4. 2022, 09.52
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 11.59
Deli članek:

Fizični obračun ali odziv na vandalizem?

Arhiv Večera
Župan Arsenovič naj bi fizično obračunal z mladoletnikom.

Mariborski župan Saša Arsenovič je po trditvah očeta mladoletnika na velikonočno nedeljo v bližini teniških igrišč Branik fizično obračunal s 13-letnim fantom in ga pri tem lažje telesno poškodoval. Incident naj bi se je zgodil pozno popoldan, ko je skupina otrok vzela iz koša za smeti nekaj rabljenih teniških žogic.

Arsenovič je v včerajšnjem pisnem odzivu zatrdil, da je skupina najstnikov v nedeljo zvečer na teniškem igrišču pred več pričami poškodovala zabojnik za rabljene žoge, ki so namenjene ponovni uporabi, predvsem mlajšim članom kluba. "Ker je šlo za očitni vandalizem, sem se na to odzval in najstnike opozoril, da se tuja lastnina ne uničuje. Opozoril niso upoštevali. Potem sem bil deležen plazu žaljivk in grobih zmerjanj s strani najstnikov," je navedel.

Ali je dejansko tudi fizično obračunal z mladoletnikom, ni pojasnil. Poudaril pa je, da je vandalizem nesprejemljiv. "Na vandalizem sem se in se bom zmeraj odzval. Prav tako menim, da je nedopustno, da se na dobronamerna opozorila starejših najstniki (ali kdorkoli) odzivajo z žaljivkami in zmerjanji. Počakal sem, da je fant poklical očeta in tudi njemu povedal, da je sin poškodoval opremo teniškega kluba in se obnašal povsem nespoštljivo. Dogodku so bili priča tudi drugi. Razumem, da so še otroci in navihani, vseeno pa nimajo pravice uničevati tuje lastnine," je zapisal Arsenovič v sporočilu, ki so ga poslali iz njegovega kabineta.

Ne bi se ga smel dotakniti

Mariborski župan se je v današnji izjavi za javnost opravičil staršem mladoletnika, Mariborčanom in Mariborčankam. Kot je dejal, bi kljub vandalizmu, objestnosti in žaljivkam "moral ravnati drugače, manj burno". Fanta je želel samo ustaviti in poučiti, da se tako s skupno lastnino ne ravna in da žaljivke ne vodijo nikamor, a komunikacija zaradi fantovega razburjenja ni bila mogoča, je pojasnil in poudaril, da ga ni ne udaril ne davil, zgolj prijel za roko. Slednje obžaluje - kot je dejal, bi ga moral zgolj opozoriti, ne pa se ga tudi dotakniti.

Po poročanju časnika Večer se je na družbenih omrežjih oglasil očividec dogodka in povedal, da župan fanta ni davil, ga je pa zgrabil, ko je fant želel pobegniti. Predstavnik Teniškega kluba Branik Klemen Kokol pa je zanikal, da bi komur koli dovolili uporabo teniških žogic. Potrdil pa je, da je bila med prazniki na klubskih površinah povzročena škoda.

Od kje fantu domnevno poškodovano koleno in modrice na vratu, ne ve.

Arsenovič je fanta in njegove starše povabil na srečanje, da skupaj naredijo kaj dobrega.

Oče 13-letnika je po poročanju Večera prijavil napad policiji in podal predlog za pregon zoper župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so v nedeljo zaradi dogodka, ki naj bi se zgodil tisti večer, na zapisnik sprejeli ustno kazensko ovadbo oz. predlog za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. "Ker kriminalistična preiskava kaznivega dejanja še traja in tudi iz razloga, ker je v dejanje kot oškodovanec vpleten otrok, ki spada v posebej zaščiteno kategorijo oseb, vam več informacij ne moremo nuditi," so včeraj povedali za STA.

Arsenovič je sicer danes dejal, da misli, da ne bo obsojen, niti ne namerava odstopiti.

Prijel naj bi ga za vrat

Oče 13-letnika je za Večer povedal, da se je napad zgodil potem, ko je skupina šestih otrok iz koša za smeti vzela nekaj rabljenih teniških žogic. "Takrat je mimo prišel župan in jih začel zmerjati, da so lopovi in da naj ukradene žogice vrnejo. Otroci so odgovorili, da ne kradejo, saj so jim trenerji rekli, da jih lahko vzamejo, saj da tja odvržejo le neuporabne žogice. Kljub temu se je župan na njih drl še naprej in jih zmerjal, zato so se otroci umaknili in odšli po ulici naprej. Ker se župan še kar ni umiril, se je sin zadrl nazaj in pri tem, priznam, uporabil neprimerne besede, takrat pa se je župan z vso silo zagnal proti njim in s kolesom trčil v nogo mojega sina, s krmilom pa v hrbet zadel še enega od prijateljev. Nato je mojega sina zgrabil za vrat in ga pričel daviti," je za časnik povedal oče, ki je zaradi zaščite sina želel ostati neimenovan.

"Sin ga je nato odrinil, a ga je župan še enkrat z obema rokama prijel za vrat in ga ponovno začel daviti. Ko ga je končno le spustil, je sin začel vpiti, da bo poklical očeta, a mu je župan hotel telefon odvzeti. Kljub temu se je klic vzpostavil, žal pa po telefonu nisem mogel razbrati, kaj se dogaja. Ne glede na to mi je bilo takoj jasno, da je sin v stiski, zato sem sedel v avto in se odpeljal tja, a je župan od tam že pobegnil," je še povedal oče.