odlok v pripravi

Bodo ob nedeljah in praznikih prepovedali košnjo?

Monika Horvat
26. 3. 2022, 07.20
Posodobljeno: 26. 3. 2022, 10.31
Deli članek:

Če bo v predlagani vsebini potrjen nov občinski odlok o javnem redu in miru, bosta v sicer pretežno podeželski občini Središče ob Dravi košnja ali denimo žaganje drv na praznični ali nedeljski dan kmalu prepovedana. Po drugi strani pa bi lahko občane doletela globa za nepokošeno travo okoli hiše.

Profimedia
Nedeljske košnje zakon ne prepoveduje, lahko pa to prepovejo posamezne občine.
V Središču ob Dravi nameravajo ob praznikih in nedeljah prepovedati hrupna opravila okoli hiše.

V občini Središče ob Dravi prvič v zgodovini sprejemajo odlok o javnem redu in miru, ki ga je sicer večina občin že sprejela. Z njim bodo določili ravnanja, ki pomenijo kršitev javnega reda in miru na javnem kraju ali zasebnem prostoru.

Predlog odloka – ta je sicer na seji občinskega sveta prestal prvo branje in gre v 30-dnevno javno obravnavo – vsebuje kup prepovedi, pa tudi dolžnosti. Tako naj bi se v občini med drugim lotili problematike nevzdrževanih in zaraščenih parcel. V omenjeni odlok namreč želijo vključiti obveznost košnje, odstranjevanja plevela ter zatiranje rastlinskih bolezni in škodljivcev. »Z namenom varovanja okolja, vzdrževanja čistoče in zunanje podobe kraja so lastniki, najemniki ali uporabniki ter upravljavci stanovanjskih, poslovnih ali drugih zgradb ter lastniki nezazidanih stavbnih zemljišč dolžni: na pripadajočem zemljišču stavb in na nezazidanih stavbnih zemljiščih poskrbeti, da so ta očiščena, vzdrževana in urejena, ter da ne zmanjšujejo preglednosti tako, da so v sezoni rasti pokošena, in sicer najmanj dvakrat letno,« je med drugim zapisano.

Moteča košnja trave ob nedeljah

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da povzročanje hrupa z vrtnimi, kmetijskimi in drugimi orodji v dnevnem času med tednom ter ob nedeljah in praznikih v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru ni prepovedano. Je pa nedovoljen hrup vsak dan med 22. in 6. uro. Prav tako se sankcionira (dnevni) hrup z uporabo televizije ali druge akustične naprave ali glasbila, če moti mir ali počitek ljudi in ni posledica dovoljene dejavnosti. Kljub temu da državna zakonodaja ne prepoveduje hrupa posebej ob nedeljah in praznikih, pa občine lahko to urejajo po svoje: »Vsaka lokalna skupnost to področje lahko uredi podrobneje oziroma določi prepoved prekomernega dnevnega hrupa ob nedeljah in praznikih z občinskimi odloki.«

Težaven pa bi lahko bil eden izmed odstavkov šestega člena predlaganega odloka, ki na drugi strani prepoveduje košnjo ter opravljanje drugih hrupnih opravil (tudi) ob praznikih in nedeljah: »Z namenom varovanja javnega reda in miru je prepovedano od ponedeljka do sobote od 21. do 6. ure zjutraj ter v nedeljo in ob praznikih uporabljati kosilnice, škropilnice, motorne žage in druge naprave z motorji na notranje izgorevanje, vrtalne in brusilne stroje, mehanska kladiva, žage in druge hrupne naprave ter izvajanje drugih hrupnih in hišnih opravil, ki povzročajo v okolju hrup, ki moti občane. Prepoved ne velja za dela, ki so posledica nujnih vzdrževalnih del (na primer sanacije popravil na omrežjih), kot tudi za pripravo krme za domače živali in obdelavo kmetijskih površin.«

Do tega predloga je bil kritičen svetnik Andrej Horvat, ki je razmišljal, da bi lahko vendarle košnjo dovolili po 12. uri. Meni, da so nekateri med tednom v službi, zaradi česar imajo največ časa za tovrstna opravila ob praznikih in nedeljah. »Če cel teden ni mogel pokositi, potem mu tudi v nedeljo ob sedmi uri zjutraj ni treba,« pa je menil Roman Medik.

Prepoved metanja cigaretnih ogorkov, žvečilnih gumijev

Omenjeni odlok med drugimi predlaga prepoved uriniranja ali opravljanje velike potrebe na ulicah, cestah, pločnikih ali drugih javnih površinah, pa metanje, puščanje ali odlaganje cigaretnih ogorkov, žvečilnih gumijev, izpljunkov in injekcijskih igel ter brizgalk na pločnike, ceste, zelenice in podobno, metanje predmetov v kanalizacijske naprave in omrežje, ki lahko povzročijo njihovo zamašite, škropljenje rastlin z motornimi škropilnicami in ročnimi škropilnicami v naseljih, in sicer tako, da škropivo odnaša na sosedovo zemljišče ali javne površine ...

Globe v višini 80, 250 ali 500 evrov

Kršitelje (tiste, ki ne bodo redno kosili, kot tiste, ki bodo s kosilnico motili dušni red sosedov ob nedeljah ali praznikih) bi lahko doletela kazen v višini 80 evrov (za fizične osebe) ali 500 evrov (za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike) in 250 evrov (za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika).