Jedrski odpadki

Vizjakov projekt padel v vodo, ponudnik ni bil izbran

L.J./STA
24. 3. 2022, 18.33
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 18.43
Deli članek:

Na Agenciji za radioaktivne odpadke (ARAO) javnega naročila za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) na Vrbini pri Krškem niso oddali. Iz danes objavljene odločitve je razvidno, da je ponudba konzorcija družb Riko, Kolektor CPG in CGP razpoložljiva sredstva presegala za skoraj 105 milijonov evrov.

Bobo
Andrej Vizjak

Za gradnjo so se potegovali konzorcij družb Riko, Kolektor CPG in CGP, avstrijski Strabag ter konzorcij družb SGP Pomgrad, Kostak in GIC Gradnje.

Kot je razvidno iz objave na portalu javnih naročil, je v igri ostal le konzorcij Riko, Kolektor CPG in CGP, ki mu je ARAO priznal sposobnost za izvedbo projekta. Vendar pa je ponudba konzorcija s 148,3 milijona evrov brez DDV močno presegala razpoložljiva finančna sredstva. Njihova višina je bila enaka ocenjeni vrednosti naročila, torej 43,4 milijona evrov brez DDV.

ARAO je tako sprejel odločitev, da se naročilo ne odda. Pod odločitev je podpisan dosedanji direktor agencije Sandi Viršek, ki mu mandat poteče 29. marca. Vlada je sicer prav danes za vršilko dolžnosti direktorice imenovala Petro Grajžl, trenutno vodjo kabineta ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka in življenjsko sopotnico njegovega dolgoletnega sodelavca Aleksandra Zupančiča.

Projekt  NSRAO so potrdili leta 2014, po tem pa naj bi odlagališče na Vrbini začelo poskusno obratovati že leta 2020. Po zadnji časovnici bi, če bi šlo z izborom izvajalca vse gladko, gradnja predvidoma trajala tri leta, poskusno obratovanje odlagališča pa bi steklo leta 2024.

Kaj to, da javnega naročila v ARAO niso oddali pomeni za nadaljnjo usodo projekta, za zdaj ni znano. Finančni vir za izvedbo naložbe je sklad za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško, manjši del bo prispeval državni proračun.

Vizjak vztrajal pri projektu za vsako ceno

Kot smo že poročali, naj bi prav zaradi previsokih cen in pritiskov oziroma vztrajanja politike pri projektu pred nekaj dnevi iz upravnega odbora agencije odstopil Božidar Krajnc, ki v njem predstavlja interese NEK.

Upravni odbor naj bi sicer že pred časom zahteval razveljavitev razpisa. A drugačne želje naj bi imel Vizjak. Od trenutnega vodstva agencije je bojda zahteval, da se projekt nadaljuje. Prišlo naj bi tudi do zapletov pri izdelavi zapisnika seje upravnega odbora. Vanj naj bi vključili zgolj stališče članov, da je cena nedopustna, ne pa tudi predloga, naj se razpis zaključi brez izbire ponudnika. Več o projektu in imenovanju nove vršilke dolžnosti Petre Grajžl preberite spodaj: