Mešanje diplomacije in vojske

Ali Janševa poteza ogroža varnost Slovenije?

R.T.
23. 3. 2022, 11.41
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 13.37
Deli članek:

Premier Janez Janša je presenetil z napovedjo, da bo Slovenija v Kijev vrnila diplomatsko predstavništvo.

Profimedia
Janez Janša

Kdo bo sestavljal delegacijo diplomatov, včeraj še ni bilo znano, spletni portal 24ur.com pa piše, da naj bi poslal ekipo diplomatov prostovoljcev z ministrstva za obrambo in ne, kot je v navadi, z ministrstva za zunanje zadeve. V Mladiki naj ne bi našli ljudi, ki bi se bili pripravljeni podati na vojno območje, med vojaki pa naj bi bilo več zanimanja, vendarle gre za njihovo »naravno« okolje. Po pisanju Dela bo v Kijev odšel brigadir Slovenske vojske Bojan Pograjc, ki je bil z Janšo že minuli teden na vlaku, ki je peljal od ukrajinsko-poljske meje do Kijeva.

V opoziciji so se in se bodo tekom dneva odzvali na to potezo slovenske vlade. Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je dejala, da gre za »skrajno neodgovorno in nespametno potezo. Kakšne interese bo predstavnik zastopal, kakšen je namen misije, zakaj ga pošiljamo v Kijev in ne v Lvov, kjer so drugi evropski diplomati. Kako se bo Slovenija odzvala, če bi bila misija namenoma ali nenamenoma napadena?« Po mnenju Fajonove gre za nepotrebno stopnjevanje napetosti in »igranje z varnostjo slovenskih državljanov«, saj da »Janša tvega celo neposreden konflikt z jedrsko velesilo«.

Po drugi strani pa, tako Fajonova, vlada ni pozvala k še večji humanitarni pomoči Ukrajini, premalo pozornosti pa je namenjene tudi domačim stiskam prebivalcev, ki bodo ob podražitvah hrane in energentov še večje.

Naj Janša pregovori Orbana, da obišče Putina

Nad enostransko potezo slovenske vlade so začudeni tudi v stranki SAB. »V Ukrajino pošiljamo vojaka. Tudi pod krinko diplomatske zastave je to zelo nevarno dejanje. Lahko bi se razumelo, da Slovenija vstopa v vojno z Rusijo,« je bila zaskrbljena predsednica SAB Alenka Bratušek, ki meni, da bi morali vojno v Ukrajini reševati s pogovori. Evropska unija bi morala ostati enota, »a Slovenija v teh dneh solira«, pravi Bratuškova.

Kaj pa bi bilo torej treba storiti po njenem mnenju? Izkoristiti vsako priložnost, pa četudi je majhna, za pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. »Tudi Janša bi lahko odigral svojo vlogo. Njegov velik prijatelj Viktor Orban je Putinov prijatelj. Janša bi lahko pregovoril Orbana, da sede na avion za Moskvo in poskuša najti rešitev za to žalostno in nesrečno morijo v Ukrajini«.

Brez seznanitve državnega zbora

Poslanec SD Marko Koprivc je bil dopoldne med prvimi, ki se je odzval. Na Twitterju zapisal, da je »mešanje diplomacije in vojske tipična zamisel militantnega skrajneža, ki je na čelu trenutne vlade.« Moti ga, da o tej potezi premier ni ne povprašal ne seznanil državnega zbora, »ki je pristojen za sprejemanje usmeritev zunanje politike.« Koprivc gre še dlje, ko zapiše, da je »ta oseba nevarna in zavestno ogroža varnost Slovenije in mir v Evropi.«

Zunanji minister Anže Logar je v torek napovedal, da bo »Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov, da bi pokazali zaupanje v Ukrajino in njeno evropsko perspektivo«. Pozval je tudi, naj svojega posebnega odposlanca v Ukrajino pošlje tudi EU.