Regulacija

OMV premijsko dizelsko gorivo umaknil iz prodaje, ker se jim ne izplača

S.R./STA
15. 3. 2022, 17.03
Posodobljeno: 15. 3. 2022, 17.11
Deli članek:

Pri OMV premijsko dizelsko gorivo MaxxMotion začasno umikajo iz prodaje, saj je prodaja ekonomsko neupravičena.

OMV
/

Kot smo že poročali, so cene pogonskih goriv v Sloveniji zaradi ponovne regulacije zdaj bistveno nižje kot v sosednji Italiji in Avstriji, posledično pa je vzcvetel tako imenovani bencinski turizem. Cena je nižja tudi od tiste na Hrvaškem, medtem ko je v primerjavi z Madžarsko, kjer je država že pred časom omejila cene, še vedno precej višjaZa razliko od dosedanje ureditve namreč regulirane cene veljajo tako za servise na omrežju avtocest in hitrih cest kot zunaj njega. Predvsem na avtocestah je tako razlika v ceni z večino sosednjih držav še večja.

Da največ povpraševanja po gorivih pričakujejo na obmejnih in tranzitnih servisih, so danes pojasnili v družbi OMV Slovenija, drugem največjem naftnem trgovcu v državi. Poudarjajo sicer, da poslujejo v zelo zaostrenih pogojih na nabavni in prodajni strani in da si prizadevajo zagotoviti nemoteno oskrbo. Pravijo še, da so vseskozi zavezani k doslednemu spoštovanju veljavnih odlokov in ukrepov.

"Prizadevamo si zagotoviti nemoteno oskrbo in zadostiti celotnemu povpraševanju. Neprestano spremljamo odjem na mreži bencinskih servisov, največ povpraševanja pa pričakujemo na obmejnih in tranzitnih servisih, saj je razlika v ceni na liter zelo visoka," so zapisali za STA. 

Ekonomsko neupravičeno

Na bencinskih servisih OMV lahko od danes naprej potrošniki kupijo dizelsko gorivo Sprint Diesel in bencinsko gorivo MaxxMotion Super 95 in Super100. Premijsko dizelsko gorivo MaxxMotion pa začasno umikajo iz prodaje, saj je prodaja ekonomsko neupravičena. Za razliko od bistveno dražjega 100-oktanskega bencina, kjer cena po vladnem posegu ni omejena, za to premijsko dizelsko gorivo namreč velja regulirana cena.

V OMV Slovenija sicer dodajajo, da se je v zadnjem obdobju povečalo povpraševanje tudi po kurilnem olju. Goriva višje kakovosti sicer trgovec, ki bo po zaključku junija lani dogovorjenega posla prodan madžarskemu energetskemu velikanu MOL, dobavlja iz lastnih rafinerij OMV, ostala goriva pa poleg lastnih rafinerij tudi od dobaviteljev iz sredozemskega bazena.