ŠPEKULACIJE?

Proizvajalci moke so z žiti preskrbljeni. Zakaj naraščajo cene v trgovinah?

Luka Tetičkovič
15. 3. 2022, 17.44
Deli članek:

Čeprav so cene moke pri proizvajalcih enake, so pri nekaterih trgovcih poskočile. Gre za špekulacijo na strani trgovcev, pravijo proizvajalci. Ponudniki sami vnaprej zvišujejo cene v pričakovanju podražitev, pravi ekonomist Kovač, ki v tem vidi inflacijsko spiralo.

Profimedia
V Kmetijski zadrugi Metlika pravijo, da so cene narasle pri proizvajalcu. Svojih trditev niso utemeljili s konkrenimi številkami.

»Ponudniki sami vnaprej zvišujejo cene v pričakovanju podražitev. Smo v inflacijski spirali.« Bogomir Kovač, ekonomist.

Mlinotest se zaradi negotovosti na trgu, povečanega povpraševanja po določenih trajnih dobrinah in motenj pri dobavah spopada s težavami pri pridobivanju pogodbenih količin, a razloga za paniko ni, je za STA povedal predsednik uprave družbe Danilo Kobal. Zatrdil je, da Mlinotest izpolnjuje redna naročila, z žitaricami pa je preskrbljen do nove žetve.

Cene moke na trgovskih policah pa so se že povišale. Bralci so nas opozorili na primer iz Kmetijske zadruge Metlika (KZ Metlika); 25-kilogramska vreča moke se je podražila za 10 evrov. Za to naj ne bi bilo razloga, saj taka vreča pri proizvajalcu še vedno stane 15,75 evra. KZ Metlika nam je odgovorila, da se je cena zvišala že pri proizvajalcu, pri čemer svojih trditev niso podkrepili s konkretnimi številkami.

Ekonomist Bogomir Kovač opozarja, da nismo v nečem, kar bi lahko imenovali prehodno inflacijsko obdobje, saj smo prebili inflacijsko bariero, zato »ponudniki sami vnaprej zvišujejo cene v pričakovanju podražitev. Smo v inflacijski spirali.«

Zajem zaslonske slike
Cena 25-kilogramske vreče z moko pri proizvajalcu.

Kobal: Cene se višajo zaradi špekulacij trgovcev

»Lahko trdim, da je kmetijskih surovin na svetu dovolj, je pa zaradi ruskega napada na Ukrajino zdaj močno prisotna špekulacija. Rusija in Ukrajina sta res zelo pomembni proizvajalki žitaric in sončnic, krompirja in umetnih gnojil. Ko cene živil hitro rastejo, se prodajalci umaknejo in čakajo na še višje cene od trenutnih. Verjetno bo do težav prišlo jeseni in nato v naslednjem letu,« pravi Kobal iz Mlinotesta.

V Mlinotestu za zdaj preskrbljeni

Trgovci cene izdelkov višajo v pričakovanju inflacije, čeprav na strani proizvajalcev še ni prišlo do primerljivega višanja cen.

Nova svetovna kriza, ki jo povzroča vojna v Ukrajini, ne zvišuje le cen energentov, ampak tudi drugih izdelkov, opozarja Kobal. Med njimi je hrana, saj je vse težje zagotoviti surovine, slednje pa so vse dražje.

Cene hrane so, gledano v odstotkih, glede na raven izpred dveh let višje za trimestne številke. »Surovine kupujemo na globalnem trgu in osnovne cene so tam izjemno visoke, celo višje, kot so bile do pred kratkim cene samih mlevskih izdelkov,« je povedal Kobal. Z žitaricami so preskrbljeni do nove žetve, a Kobal opozarja, da vse več držav prepoveduje izvoz pšenice, koruze in izdelkov iz teh dveh žitaric.

»Poleg žitaric so na udaru olja in maščobe, tam so dvigi cen še višji. Glede na to, da je Ukrajina največja pridelovalka sončnic na svetu, se tam pričakujejo še večje težave. Dražijo se jajca, cene mlečnih izdelkov so tako ali tako že višje za 30 in več odstotkov. Zaradi težav z dobavo in cenami nafte so začele rasti cene embalaže, še posebej tiste iz plastičnih mas,« je še povedal.

Kobal meni, da je zdaj ponovno pravi trenutek, da pogledamo, koliko hrane zavržemo. Prav tako naj bi se zgodil pospešek ob prehodu od plastične h kakšni drugačni, tudi okolju prijaznejši embalaži.

Na Trgovinsko zbornico Slovenije (TZS) smo se obrnili z vprašanjem, kako razmere komentirajo. Odgovorili so nam, da je v tem trenutku treba oskrbeti trg, »pri čemer je ključno, da so nabavne verige trdne in pogodbeno vezane na dolgi rok ter da imajo trgovci primerno razpršene dobavne kanale, ki zagotavljajo nemoteno dobavo blaga«.

TZS smo soočili tudi z omenjeno podražitvijo moke v KZ Metlika in jih vprašali, ali gre to razumeti kot špekulacijo, na katero je opozarjal Kobal. Odgovora na to vprašanje nismo prejeli.

Zajem zaslonske slike
Cena iste moke pri trgovcu KZ Metlika.

Kovač: Grozi nam stagflacija

Ekonomist Kovač opozarja, da se inflacija vedno meri za nazaj, zato je težko ocenjevati, kako visoka je trenutno. »Centralne banke stagnacijo še vedno dojemajo kot večjo grožnjo, zato ne omejujejo ekspanzije denarja in potrošnje, torej še ne zvišujejo obrestnih mer,« Kovač svari pred tem, da bi lahko prešli v obdobje stagflacije, ki je močno zaznamovala sedemdeseta leta prejšnjega stoletja in jo je sprožil prav naftni šok. V tem primeru bi snovalci ekonomske politike ostali brez svojih osnovnih orodij, saj so ukrepi za odpravo inflacije v protislovju z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti.