nagajanje vilija kovačiča

Aleš Hojs ostro nad ustavno sodišče: Treba bo razveljaviti odločitev "da so komunistična partizanska sodišča legalno pošiljala v smrt politične nasprotnike"

R.T.
19. 2. 2022, 12.05
Posodobljeno: 20. 2. 2022, 08.00
Deli članek:

Po mnenju ministra za notranje zadeve ni mogoče pričakovati, da bi ustavno sodišče lahko bilo pravičen in pošten razsodnik.

Bobo
Notranji minister Aleš Hojs

V četrtek je potekala seja Ustavnega sodišča RS, na kateri so med drugim obravnavali pobudo aktivista Vilija Kovačiča za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica in delovanja političnih strank Levica in SD.

Kovačič je v svoji pobudi navajal predvsem odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je zavrglo pritožbo zoper zavrnitev registracije Komunistične stranke Romunije, pri čemer stranki SD očita, da se ni distancirala od nekdanje Zveze komunistov.

Ustavno sodišče je sicer že izpostavilo merilo za prepoved stranke: ko si ta aktivno prizadeva za zrušenje demokratične ureditve, torej skuša vzpostaviti totalitarni sistem oziroma se zanj zavzema. Odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa SD, je opozorila, da ta pač z ničemer ne ruši demokracije v državi.

V Levici so v odgovoru ustavnemu sodišču ocenili, da gre za politično zlorabo instituta ter poskus utišanja.

Ustavno sodišče na koncu ni sprejelo nobene odločitve.

Svoj lonček je včeraj pristavil tudi notranji minister Aleš Hojs. »Ne pričakujte, da bi Ustavno sodišče lahko bil pravičen in pošten razsodnik v primeru domnevne neustavnosti strank SD in Levica,« je zapisal na Twitterju. »Najprej bo potrebno na ESČP razveljaviti njihovo odločitev, da so komunistična partizanska sodišča legalno pošiljala v smrt politične nasprotnike.«

Spomnimo. Ustavno sodišče je v petek pritrdilo stališču vrhovnega sodišča, da je bilo vojaško sodišče del takratnega sodnega sistema, njegove sodbe pa veljavne.

Levica je na Twitterju pozneje sporočila, da se bo bodo zapleti v prepir z »desnico«. »Problemi v letu 2022 so cene hrane in energentov, čakalne dobe za zdravnika in rastoča neenakost,« so zapisali.