Švicarski frank

Združenje bank ostro proti zakonskemu predlogu državnega sveta

Mihael Korsika
28. 1. 2022, 15.09
Deli članek:

Združenje bank Slovenije pred drugo obravnavo predloga zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, ki ga je pripravil državni svet, opozarja, da je predlog »operativno praktično neizvedljiv« in škodi ugledu Slovenije.

STA
Po podatkih Banke Slovenije je bilo do leta 2015 odplačanih 70 odstotkov pogodb v švicarskih frankih.

Odbor državnega zbora za finance je podprl predlog zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil državni svet, medtem ko bodo poslanci drugo obravnavo zakonskega predloga opravili v okviru redne januarske seje, ki se začenja v ponedeljek.

Združenje bank Slovenije je včeraj na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in poslanske skupine naslovilo pismo, v katerem predstavnike ljudstva poziva, naj zavrnejo predlog državnega sveta, ki mu predseduje Alojz Kovšca iz stranke Konkretno.

Okrnjen mednarodni ugled

Predlog po oceni bank škodi mednarodnemu ugledu Republike Slovenije zaradi rušenja zaupanja v pravno varnost in nepredvidljivosti poslovnega okolja. »Predlog zakona je operativno praktično neizvedljiv. Od bank in hranilnic med drugim zahteva poseg v kreditne pogodbe, ki so že potekle in za katere podatki o kreditojemalcih niso več razpoložljivi,« poudarjajo v združenju. Po podatkih Banke Slovenije je bilo namreč do leta 2015 odplačanih že 70 odstotkov pogodb, medtem ko lahko banke in hranilnice osebne podatke v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo hranijo še deset let po prenehanja poslovnega razmerja. »Zaradi varovanja osebnih podatkov za kreditne pogodbe, ki so bile odplačane pred letom 2012, ni več podatkov — to lahko pomeni tudi do 50 odstotkov vseh pogodb,« je Združenje bank Slovenije še zapisalo v pismu.

Ob tem je predlog zakona po njihovi oceni tudi ekonomsko neupravičen, saj je delež neplačnikov pri kreditih v švicarskih frankih na isti ravni kot pri kreditih v evrih, ki je sicer med najnižjimi v EU. Konec leta 2021 je bilo po navedbah bank skupno stanje kreditov gospodinjstev več kot deset milijard evrov, kreditov v švicarskih frankih pa je bilo manj kot 300 milijonov evrov protivrednosti.

»Ponovno vas prosimo, da s svojimi odločitvami v zakonodajnih procesih preprečite gospodarsko škodo slovenskemu gospodarstvu in škodo mednarodnemu ugledu Slovenije ter slovenskemu gospodarstvu zagotovite delovanje v pogojih, skladnih z načeli pravne države, in predvidljivo poslovno okolje, v katerem zakonito sklenjeni pogodbeni posli niso predmet zakonodajnih posegov, ki kršijo nacionalni in evropski pravni red,« so poslance pozvali v združenju.

Zavajanje in prikrivanje bank

Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih je po oceni državnega sveta treba sprejeti zaradi zavajanja in prikrivanja informacij potrošnikom s strani komercialnih bank v času trženja kreditov v švicarskih frankih, kršenja zakonodaje, neupoštevanja opozoril regulatorja in posledično neodgovornega kreditiranja s strani komercialnih bank na škodo kreditojemalcev.

»Banke kreditojemalcev namreč niso opozarjale, da se posledice tečajnega tveganja iz leta v leto povečujejo, čeprav jih je Banka Slovenije v svojih letnih poročilih prav k temu pozivala že od leta 2005,« je zapisano v zakonskem predlogu državnega sveta. Banke so kljub temu nadaljevale »agresivno trženje za potrošnike tveganih, toksičnih kreditov, saj so s tem, neozirajoč se na tveganja potrošnikov, povečevale svoje tržne deleže«, so prepričani državni svetniki.

Oglaševalsko gradivo iz tistega časa po njihovih besedah potrjuje, da so poudarjale zgolj prednosti, kot so nizka obrestna mera, nizek začetni obrok in možnost najetja višjega zneska kredita v primerjavi s krediti v evrih, tveganja pa so zamolčale. »Povprečni potrošnik običajno samo enkrat v življenju najema dolgoročni stanovanjski kredit, zato nima izkušenj pri sklepanju tovrstnih pogodb in mora zaupati v poklicno vestnost in poštenost banke,« je še zapisano v predlogu.