Slovenski državni gozdovi

Zabave za izbrance in luksuzno vozilo tesla za direktorja

Mihael Korsika
28. 1. 2022, 17.14
Posodobljeno: 29. 1. 2022, 11.15
Deli članek:

Aktualni finančni direktor Slovenskih državnih gozdov (SiDG) Andrej Janša je bil po naših zanesljivih informacijah še januarja lani brez zaposlitve, po zasedbi položaja finančnega direktorja pa je družba SiDG zanj najela najdražje Teslino električno vozilo. Za najem tesle, s pogonom na vsa štiri kolesa, SiDG na mesec plačuje 1086 evrov. Po naših informacijah mu je družba kupila tudi električni skuter, s katerim se od sedeža podjetja v Kočevju večinoma vozi do kilometer oddaljene bencinske črpalke.

Facebook
Finančni direktor Andrej Janša je bil pred prihodom na SiDG brezposeln.

Nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov (SiDG) je februarja lani imenoval novo tričlansko poslovodstvo družbe, za glavnega direktorja je bil imenovan Robert Tomazin (član SDS), za finančnega direktorja Andrej Janša (član NSi) in za poslovnega direktorja Matjaž Juvančič (član Desusa).

Vsaj dva člana novega vodstva, to sta Tomazin in Janša, sta bila pred imenovanjem po naših zanesljivih informacijah brezposelna. Tomazin je v preteklosti večinoma deloval na področjih gozdarstva in lesarstva, je zapisano na spletni strani SiDG, medtem ko se je Janša večinoma ukvarjal s prodajo elektrike. Osnovna letna bruto plača glavnega direktorja Roberta Tomazina po naših podatkih znaša 116.613 evrov, plača finančnega direktorja Andreja Janše in poslovnega direktorja Matjaža Juvančiča pa 99.121 evrov.

Januarja lani še brezposeln, aprila dobil najdražjo teslo

Novo tričlansko vodstvo družbe je kmalu po nastopu funkcije v uporabo dobilo tri nova službena vozila. Prvi je novo vozilo dobil Tomazin. »Mesec dni po nastopu funkcije mu je družba najprej najela, potem pa kupila novo luksuzno službeno vozilo znamke Škoda Superb 4X4, vredno 44.422,71 evra,« nam je zaupal vir blizu vodstva podjetja.

Finančni direktor Janša je kot zadnji prevzel funkcijo v novem vodstvu, in sicer v drugi polovici marca lani. »Dva meseca po nastopu položaja je družba zanj sklenila poslovni lizing za službeni luksuzni električni avtomobil znamke Tesla S 85 D 4x4, katerega nabavna vrednost je 98.844,40 evra, uporablja pa ga tudi v zasebne namene,« je razkril naš vir. Janša je po njegovih besedah celo pričakoval, da mu bo podjetje ob poslovni stavbi družbe postavilo električno polnilnico v vrednosti deset tisoč evrov, kar se sicer na koncu ni zgodilo. »Je pa dobil električni skiro, s katerim se vozi od črpalke do družbe na Marofu,« je povedal vir. Razdalja od sedeža podjetja v Kočevju do najbližje bencinske črpalke je sicer približno kilometer.

.
Najem najdražje tesle SiDG mesečno stane 1086 evrov.

Prav tako dva meseca po nastopu funkcije je nov službeni avtomobil dobil Juvančič; družba SiDG je najela volkswagen tiguan elegance 2.0 DSG, katerega nabavna vrednost je 29.810 evrov. »Družba za kratkoročni najem vozil direktorjev letno plačuje 22.883 evrov,« je še razkril naš sogovornik.

Znesek je sicer še malce višji. Kot so za Novice Svet24 povedali v Slovenskih državnih gozdovih, mesečni najem tesle stane 1086 evrov, enak znesek je do oktobra lani SiDG plačevala za najem službenega vozila za Juvančiča. Od oktobra pa je strošek najema Juvančičevega avtomobila za 20 evrov višji, ker je Juvančič za svoje delo očitno potreboval še strešni nosilec. Letni najem službenih avtomobilov za direktorja Janšo in Juvančiča tako stane 26.304 evre.

V SiDG poudarjajo, da članom poslovodstva skladno s pravili za določitev finančnega paketa poslovodstva SiDG, ki jih tudi sprejema nadzorni svet, pripadajo tudi službena vozila. »Glavnemu direktorju pripada uporaba službenega vozila srednjega razreda v službene in zasebne namene do zgornje nabavne vrednosti 45.000 evrov ali rabljen avtomobil primerljivega razreda, v kolikor je že v lasti družbe od prejšnjega poslovodstva in ni starejši od petih let. Za člana poslovodstva je predvidena uporaba službenega vozila srednjega razreda v službene in zasebne namene do zgornje nabavne vrednosti 35.000 evrov ali rabljen avtomobil primerljivega razreda, v kolikor je že v lasti družbe od prejšnjega poslovodstva in ni starejši od petih let,« so pojasnili.
SIDG avtomobila najema na podlagi kratkoročnih pogodb, naslednja se bo iztekla dan pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami.

.
22. decembra naj bi bila zabava za izbrane zaposlene v zasebni koči na Fridrihštajnu nad Kočevjem, a v SiDG to zanikajo.

Zabave le za izbrance?

Po navedbah našega vira je novo poslovodstvo v času epidemije organiziralo piknike in diskretne zabave za peščico izbrancev, ki so potekale po različnih lokacijah na Kočevskem. »Zadnja takšna zabava oziroma žurka, kot jo poimenuje poslovodstvo, je bila 22. decembra, tik pred božičem, v zasebni koči na Fridrihštajnu nad Kočevjem. Na interno žurko za izbrance je po nalogu finančnega direktorja Janše vabila tajnica poslovodstva. Tako je med službenim časom klicala in vabila zaupanja vredne zaposlene s spiska poslovodstva, na hišno zabavo,« pravi naš vir. Po njegovih navedbah gre za zaprti krog od 20 do 30 zaposlenih na SiDG.

»Vaša navedba, da naj bi bila 22. decembra 2021 organizirana službena zabava, ne drži. Družba SiDG sicer spodbuja sodelovanje sodelavcev v zasebni pobudi in zunaj delovnega časa,« so na vprašanje glede zabav odgovorili v SiDG. Zaradi skrb vzbujajoče epidemiološke slike podjetje ni moglo organizirati tradicionalnega prednovoletnega srečanja zaposlenih, ker pa je SiDG dosegel rekordne poslovne rezultate, se je poslovodstvo odločilo, da zaposlenim v decembru omogoči prednovoletno srečanje v manjših skupinah, še pojasnjujejo v SiDG in dodajajo, da je bila organizacija srečanj prepuščena posameznim organizacijskim enotam, pogoj za organizacijo pa je bilo upoštevanje pogoja PCT.