Sestanek

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih je danes še prezgodaj govoriti«

S.R.
27. 1. 2022, 18.06
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 19.15
Deli članek:

Dan po tem, ko je Robert Golob postal predsednik stranke Z.dej, odslej imenovane Gibanje Svoboda, je svoje misli glede morebitnega prihodnjega sodelovanja strnil prvak stranke LMŠ Marjan Šarec.

STA
Marjan Šarec

Kot je namreč na včerajšnji novinarski konferenci dejal Golob, je s strankami KUL-a pripravljen sodelovati, prihodnji teden pa imajo v načrtih tudi skupni sestanek. Šarec je danes dejal, da so ga na skupni sestanek, ki ne bo nič drugega kot »spoznavni sestanek« med štirimi strankami KUL-a in Golobovo stranko, povabili predvsem zato, da jim Golob predstavi svoje načrte in ljudi, ki so del teh načrtov. Zanima jih tudi, ali se bo strinjal z desetimi točkami v sporazumu, ki so ga sprejele stranke KUL. Na torkovem sestanku tako ne pričakuje nobenih odločitev.

Na vprašanje, kaj menijo o tem, da se Golob pogovarja tudi z Igorjem Zorčičem in Desusom, ter ali bi bili v KUL-u pripravljeni sprejeti v paketu vse tri, je Šarec odgovoril, da ne morejo nikomur predpisovati, s kom se pogovarja, a da je o »raznih paketih danes še prezgodaj govoriti.« Se je pa Šarec obregnil ob Zorčiča, o katerem je dejal, da obstajajo »dileme, ki so na mizi.« Sam je imel sicer z Golobom »zelo korekten« pogovor, nastavki za sodelovanje pa so dobri.

Glede trenutne razdrobljenosti na slovenskem političnem parketu je dejal, da je bila politika »vedno umetnost možnega, kdor se je odločil, da bo šel na volitve s svojo stranko, ima to pravico, sam pa nimam pravice soditi, ali je to preveč razdrobljeno ali ne.« To bodo po njegovih besedah na volitvah povedali »volivke in volivci in tako je tudi prav.« »Vsak, ki zbere pogum, da gre na volitve s svojo stranko, mu je za čestitati, da ni obsedel doma, ampak se je angažiral,« je še izpostavil glede Goloba.

O prepiru med SAB in Levico

Šarec je spregovoril tudi o včerajšnjem neenotnem glasovanju stank KUL glede skrajšanja kritja bolniške odsotnosti s strani delodajalca, kar je spremljala tudi burna razprava med poslanci SAB in Levice. Pojasnil je, da je bil njegov predlog za sporazum ravno zaradi razlik znotraj KUL-a tak, da »gremo na volitve vsak s svojim programom in kandidatnimi listami, da bo vsak zadostil svojim volivcem.« Razlike med strankami seveda so in »prav je, da se ve, da so.« Se je pa po njegovem mnenju treba zavedati, kašne so v politiki vrednote. »Če bi vsi mislili enako, kot misli sedanja vladna koalicija, ko vsi mislijo enako oziroma vsi mislijo tako kot Janez Janša, na koncu se zgodi, da vsak bolj malo misli, in imamo rezultat po dveh letih takšen, kot ga imamo.« Šarec je poudaril, da taka politika ni njihova politika, da so si različni, a da imajo enak cilj. Ta cilj je, da vlada Janeza Janše odide in da po volitvah dobijo novo vlado, »ki bo v Slovenijo vrnila demokracijo.«

Glede sodelovanja med strankami KUL-a po volitvah Šarec ne vidi dileme. Sodelovali bodo na podlagi desetih točk iz sporazuma in vrednot, ki so jih vanj zapisali. »Če bodo kakšne razlike, jih bodo morali rešiti tisti, ki bodo imeli razlike.«