kadrovski cunami

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu političnemu 'konkretnemu' udarnemu valu"

S.R./STA
27. 1. 2022, 17.05
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 17.21
Deli članek:

Vlada Janeza Janše je danes razrešila štiri predstavnike ustanovitelja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), jih nadomestila z nadomestni člani, hkrati pa znova ni dala soglasja k imenovanju Lidije Tičar Padar za vršilko dolžnosti direktorice.

Vlada RS
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec in premier Janez Janša.

Vlada je namreč danes sklenila, da se v upravnem odboru ARRS kot predstavniki ustanovitelja razrešijo Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar, Jana Kolar in Justina Erčulj, vsi imenovani na predlog ministrstva, pristojnega za znanost. Do izteka mandata, do 17. oktobra 2024, pa se v upravni odbor agencije, prav tako na predlog ministrstva, pristojnega za znanost, imenujejo nadomestni člani Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič. Za znanost je seveda pristojno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec.

Vlada je sicer pred tednom dni predčasno razrešila direktorja ARRS Roberta Repnika, in sicer s 30. januarjem. Repnik je namreč v začetku decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja. Prejšnji teden je vlada tudi sklenila, da za vršilko dolžnosti direktorja ne imenuje Lidijo Tičar Padar, kot je predlagal upravni odbor agencije, pač pa je upravnemu odboru naložila, da ji v čim krajšem času predlaga v imenovanje novega kandidata za vršilca dolžnosti direktorja ARRS.

"Vsiljujejo svojega"

Sindikat Lidijo Tičar Padar podpira, ker, kot so navedli, ob osnovnih pogojih, ki so predvideni za zasedbo položaja vršilke dolžnosti direktorja, izpolnjuje tudi vse potrebne strokovne standarde, med katere spada zlasti temeljito poznavanje delovanja agencije, načrtovanja in porabe proračunskih sredstev za znanost ter delovanja institucij EU na tem področju.

Kot danes piše časnik Dnevnik, je upravni odbor po četrtkovi zavrnitvi na seji vlade ponovno presojal kandidature in v ponedeljek ponovno izbral isto kandidatko. Tičar Padarjevi je sicer podporo ta teden izrazila tudi Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS). Ob tem so v koordinaciji pozivali k ureditvi razmer na ARRS.

Temu pozivu so se pridružili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer so v današnjem sporočilu za javnost izrazili ogorčenje ob vladni odločitvi, da ne poda soglasja k imenovanju Tičar Padarjeve. Vladi oziroma resornemu ministrstvu pa očitajo, da se v tako odločitev "vpleta z vsiljevanjem svojega kandidata".

"To, da je vlada nerazumno, brez tehtne obrazložitve in zgolj iz političnih razlogov odrekla podporo kandidatki, o primernosti katere je pred tem skrbno presodil upravni odbor, ni nesprejemljivo le z vidika smotrne porabe proračunskega denarja, temveč kaže na neresen odnos države do znanosti," so ocenili v sindikatu.

Kot so še zapisali, se s "takšnim odnosom uveljavitev temeljnega poslanstva ARRS, tj. financiranje odlične znanosti, ne samo odmika v nedoločeno prihodnost, temveč tudi - upoštevaje dejstvo, da bo ARRS že čez nekaj dni ostala brez vodstva - dejansko ogroža izplačilo plač za delo, ki so ga slovenski znanstveniki in znanstvenice opravili".

"Kot da pretekli kadrovski cunamiji niso naredili že dovolj škode, je slovenska znanost pravkar priča novemu političnemu 'konkretnemu' udarnemu valu. Ključno vprašanje je seveda, zakaj znanost in znanstveniki dopuščajo, da se to dogaja? Kako je nekaj takega sploh mogoče?" je v zvezi z zadevo na Twitterju zapisal fizik in filozof Sašo Dolenc.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so medtem sporočili, da izplačilo plač slovenskim znanstvenikom s tem, ko Tičar Padarjeva ni bila imenovana za vršilko dolžnosti ARRS, nikakor ni ogroženo. "Vlada bo pravočasno, torej do poteka mandata obstoječemu direktorju, imenovala vršilca dolžnosti direktorja. Delo agencije bo lahko tudi v prihodnje potekalo nemoteno, prav tako ne bodo ogrožena izplačila sredstev raziskovalnim organizacijam," je zapisano na spletni strani ministrstva.