Svoboda govora?

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Robert Marin
27. 1. 2022, 18.40
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 19.30
Deli članek:

Inštitut 8. marec s tožbo zaradi razžalitve nad publicista Vinka Vasleta. O tožbi zoper nekdanjega sodelavca pa resno razmišlja tudi novinar Reporterja, ki mu je Vasle predlani očital narkomanijo s pomirjevali. Zakaj se Vasle ne more zadržati? Gola zloba, zvestoba Janši do groba ali neki obrambni mehanizmi?

Primož Lavre
Kdo ve, zakaj se Vasle poslužuje tako pritlehnih manevrov, po tem ko je bil pred leti sam tarča.

Odvetnik Dino Bauk je v imenu Inštituta 8. marec in direktorice Nike Kovač včeraj vložil tožbo zoper novinarja in publicista Vinka Vasleta, in sicer zaradi kaznivega dejanja razžalitve, za kar je zagrožena denarna kazen oziroma do pol leta zapora. Napadi so se nad Inštitut 8. marec zgrnili po tem, ko so pred dobrima dvema tednoma javnosti predstavili kampanjo Gremo volit. Na tviterju je več predstavnikov koalicije članom in prostovoljcem inštituta očitalo, da so vpleteni v pošiljanje grozilnih pisem, pojavlja pa se tudi malo morje skrajno neprimernih zapisov. "Kaj ti je deklica, da si tak fuknjena? Nič mi ni, sam tableta mi včas popusti," je Vasle, ki trenutno piše za Demokracijo - ta je v solasti stranke SDS -, v času prve vladavine Janeza Janše pa je bil direktor Radia Slovenija, nedavno zapisal na tviterju. Predlani je Vasle na tviterju polival gnojnico po sokrajanu in dolgoletnemu znancu, tudi sodelavcu, novinarju Igorju Kršinarju, ki danes piše za Reporter. O tožbi Vasleta zaradi očitkov o narkomaniji s pomirjevali helex "resno razmišlja" tudi on, saj se sicer boji, da se bo blatenje nadaljevalo.

Janša nad prijatelji in znanci

Kot je pojasnil Kršinar, je leta 2008 res moral na bolniško zaradi hudih psihičnih pritiskov, ki so jih novinarji Maga doživljali zaradi sovražnega prevzema: "Takrat mi je zdravnica res predpisala helex, ki sem ga jemal dva meseca in nato nikoli več. Pa tudi če bi ga moral še vedno jemati, to ne bi bilo nič spornega. Po več kot desetih letih so se pobalini iz SDS odločili, da me bodo s tem skušali diskreditirati." Ob tem dodaja, da je skrajno zavržno, da s tem žalijo vse ljudi, ki se soočajo z depresijo, med katerimi so lahko tudi njihovi volivci. "Še bolj pritlehno pa je, da takšne tvite in očitke za njimi ponavlja nekdaj legendarni novinar Vinko Vasle, ki je leta 2008 težave svojih nekdanjih kolegov z Maga spremljal in jih je dobro poznal," poudarja Kršinar. "Enim ljudem očitno ta lojalnost nekemu predsedniku stranke oziroma nekemu politiku pomeni več kot to, da dolga leta pozna nekatere ljudi, ne samo mene, in nas zdaj napada in žali po tviterju," še pravi.

Ko je tarča on, toči krokodilje solze

Za novinarko nacionalke Ano Tavčar, ženo Igorja Pirkoviča, zaposlenega na nacionalki, ki danes na veliko tudi pesni za SDS, otroke in Evropo, je Vasle leta 2018 zapisal, da bi morala pasti po stopnicah: "Tale bi lahko mirno malo po stopnicah padla, če bi Pirkovič imel kaj jajc." Zapis je pozneje zbrisal, za besede pa novinarki opravičil. Kdo ve, zakaj se Vasle poslužuje tako pritlehnih manevrov, po tem ko je bil približno desetimi leti sam tarča in je na sodišču med obravnavami kdaj pa kdaj točil krokodilje solze, ko mu je Mitja Kunstelj, nekdanji pripadnik specialne enote Moris, znan tudi iz afere Depala vas, v nekem zapisu na blogu očital, da spolno občuje s kužki, za kar je bil Kunstelj tudi obsojen. Gola zloba, zvestoba Janši do groba ali neki obrambni mehanizmi? Odgovore smo iskali pri psihologih in psihiatrih, vendar nihče čez telefonsko linijo ni bil pripravljen dajati ocen, vsak človek je pač svoja zapletena zgodba.