Razkrivamo

Premier za pošiljanje pisem porabil 334 minimalnih plač

Mihael Korsika
26. 1. 2022, 19.00
Deli članek:

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) nam je po dobrem mesecu skrivalnic vendarle sporočil, da je kabinet predsednika vlade za pošiljanje pisem, ki jih je premier decembra poslal 1,7 milijona volivcem, potrošil 358.885 evrov brez davka na dodano vrednost. Inšpekcijski nadzor informacijske pooblaščenke glede obdelave osebnih podatkov za namene pošiljanja pisem sicer še vedno ni zaključen.

STA
Premierjevo pismo je 17. decembra lani prejelo več kot 1,7 milijona volivcev.

Slovenija je lansko leto zaključila s porazno statistiko precepljenosti, na zadnji dan leta je bilo polno precepljenih 57 odstotkov prebivalcev, medtem ko je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin od Evropske unije marca lani celo zahteval, naj si za cilj zastavi vsaj 70-odstotno, ne le 60-odstotno precepljenost do poletja.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je med letom za nizko precepljenost krivil medije, opozicijo in globoko državo, je pred božično-novoletnimi prazniki obrnil ploščo. Premier je pet mesecev pred parlamentarnimi volitvami prebivalcem poslal pismo, v katerem se je vsem, ki so se že cepili proti covidu, zahvalil, preostale pa je prosil, naj o cepljenju razmislijo.

V javnosti so se pojavili očitki o zapravljanju davkoplačevalskega denarja za pismo, ki bi ga moral premier državljanom poslati že pred enim letom, ko se je v Sloveniji začelo cepljenje proti covidu, in ne šele zdaj, ko je Slovenija med slabše precepljenimi državami v EU. Ker je pismo poslal šele nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, mu je del javnosti očital tudi porabo proračunskega denarja za predvolilne namene.

Ukom dober mesec skrival podatke

Zaradi velikega javnega interesa smo Ukom, ki ga vodi Janšev zaupnik in nekdanji prvi odgovorni urednik portala in televizije Nova24 Uroš Urbanija, že 22. decembra med drugim povprašali o stroških tiska in kuvertiranja, stroških distribucije pisem, a se je vladni urad zavil v molk.

Po novem letu, 4. januarja, smo Ukom po elektronski pošti spomnili na zakon o medijih, v skladu s katerim mora zavezanec po prejemu pisnega novinarskega vprašanja do konca naslednjega delovnega dne obvestiti medij, ali bo odgovor na vprašanje zavrnil ali delno zavrnil, ali pa mora odgovor posredovati v sedmih delovnih dneh.

Preteklo je nadaljnjih deset koledarskih dni, ko smo od Ukoma prejeli delni odgovor. »Storitve je opravilo podjetje Pošta Slovenije, s katerim ima Generalni sekretariat Vlade RS sklenjeno neposredno pogodbo, in sicer na podlagi krovne pogodbe, ki jo je z izbranim izvajalcem sklenilo ministrstvo za javno upravo po izvedenem postopku skupnega javnega naročila za izvajanje poštnih storitev dne 4. marca 2021,« je odgovoril Ukom, ki še vedno ni želel razkriti stroškov, povezanih s pošiljanjem pisma.

Čeprav je v javnosti za to obstajal velik interes, Urbanija več kot mesec dni ni želel razkriti skupnih stroškov. Mediji smo bili medtem prepuščeni ugibanju o skupnih stroških pošiljanja pisem, ocene so se gibale od pol milijona do milijon in pol evrov.

facebook
Pismo


Ukom je za Novice Svet24 pred dvema dnevoma vendarle sporočil, da je bil skupni strošek opravljene storitve 358.885 evrov brez davka na dodano vrednost. Za primerjavo: gre za 333,8 minimalne plače v letu 2021. Glede na to, da so bili dejanski stroški nižji od ocen v javnosti, se sicer pojavlja vprašanje, zakaj je Ukom toliko časa zavlačeval z odgovorom.

Inšpekcijski nadzor ovira tudi covid

Po prejemu premierjevega pisma se je več državljanov obrnilo na informacijsko pooblaščenko, ki je že po uradni dolžnosti uvedla inšpekcijski postopek. V njem bo moral urad predsednika vlade pojasniti pravno podlago in način obdelave osebnih podatkov naslovnikov pisma. Kot je po uvedbi postopka sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, gre za osnovne elemente evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR) za skladno obdelavo osebnih podatkov, po kateri mora biti vsaka obdelava zakonita, poštena in transparentna. V kabinetu predsednika vlade sicer zatrjujejo, da so bila pisma razposlana brez selekcije in vpogleda v evidence.

Iz pisarne informacijske pooblaščenke so včeraj za Novice Svet24 sporočili, da inšpekcijski postopek še ni zaključen. »Informacijski pooblaščenec je v inšpekcijskem postopku že pridobil nekaj dokumentacije in pojasnil v zvezi z obdelavo osebnih podatkov za namene pošiljanja pisma, kar pa glede na več udeleženih pri tej obdelavi še ne zadostuje za popolno razjasnitev dejanskega stanja,« so pojasnili.

Ugotavljanje dejanskega stanja po njihovih navedbah ovira tudi epidemiološka situacija, eden od zavezancev je iz tega razloga zaprosil za podaljšanje roka izvedbe inšpekcijskega ogleda.