Prodaja deleža v Savi

Počivalšek si bo prizadeval, da SDH prehiti Orbanove Madžare

G.G./STA
26. 1. 2022, 14.15
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 14.23
Deli članek:

Ob novici, da največjo turistično skupino v državi kupujejo madžarski nepremičninski sklad, ki je blizu premierju Viktorju Orbanu, slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek ni najbolj navdušen.

STA
Zdravko Počivalšek
Letni načrt upravljanja z državnimi naložbami za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev. Med drugim so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

Poročali smo, da bi lahko turistična skupina Sava, ki ima v rokah več kot 2000 hotelskih sob na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah, pristala v rokah madžarskih oligarhov Viktorja Orbana, ne pa v rokah države, kot je bilo pričakovano. V sagi o oblikovanju državnega turističnega holdinga, katerega idejni oče je gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bi tako prišlo do velikega preobrata.

Počivalšek je prejšnji teden opozoril, da bi prodaja državnega deleža v Savi škodovala slovenskemu turizmu. Danes je ponovil, da država ne prodaja svojega deleža v Savi, da to počne zasebni sklad York. Če bi do podpisa o prodaji Yorkovega deleža Madžarom res prišlo, bi imela država 30 dni časa za uveljavljanje predkupne pravice. SDH ima sicer po dostopnih podatkih v lasti 18,69-odstotni delež Save, prav tako državna Kapitalska družba pa še 28,05-odstotni delež, tako da državni delež v Savi znaša 46,74 odstotka. "Kot minister si bom prizadeval, da bo SDH v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico, ki jo ima," je poudaril Počivalšek.

Minister je še izpostavil, da je turizem pomembna gospodarska panoga, v katero je država v času pandemije covida-19 vložila približno milijardo evrov, zato "ne moremo pristati na to, da se bo z njo neodgovorno ravnalo". "Za panogo je treba najti rešitev - ali preko tega, da scentraliziramo upravljanje in naredimo državne hotele, ki imajo 70 odstotkov nočitvenih zmogljivosti, bolj učinkovite, ali pa gremo direktno v prodajo," je dejal.