Janša zagotovo ne bo sogovornik

V zavetju Goloba tudi Sluga in Lep, kdo bodo njegovi preostali politični sopotniki?

S.R./STA
26. 1. 2022, 06.33
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 06.43
Deli članek:

Vprašanj okoli nadaljnje politične poti nekdanjegapredsednika uprave Gen-I Roberta Goloba je veliko, po številnih špekulacijah so zdaj že nekoliko znani obrisi, več pa bo zagotovo jasno po današnjem kongresu stranke Z.Dej, na katerem bodo izvolili novo vodstvo.

Bobo
Robert Golob

Kot je v ponedeljek razkril Golob, bo na kongresu stranke Z.Dej za predsednika kandidiral tudi sam. V stranko, ki jo je ustanovil Jure Leben, a se je zdaj mesto predsednika izpraznilo, se je Golob že včlanil, a za zdaj podrobnosti svojega programa ni razkrival. Kot je dejal v ponedeljek, bodo vse ostalo na kongresu najprej slišali člani stranke Z.Dej, saj da je to edino pošteno.

Med ključnimi vrednotami, za katere se zavzema, je sicer izpostavil kulturo vrlin in ravnovesje oziroma združevanje na videz nemogočih ciljev, kar da je uspelo tudi družbi Gen-I. Kot ključno je tako izpostavil prizadevanja za to, da imaš lahko istočasno najvišji BDP, najnižje cene življenja, najvišje plače državljanov in nič dolga. Pri tem je izpostavil vlaganje v prave stvari. Kot potrebno usmeritev delovanja v politiki je navedel zeleno in digitalno ter vlaganje v ljudi. Ključ pa je tudi delitev ustvarjenega, je dodal.

Kdo bodo sopotniki?

Kdo so posamezniki, ki bodo Goloba spremljali na njegovi politični poti, za zdaj ne razkriva. V zadnjih tednih se je sicer v medijih med drugim omenjalo nekdanjega novogoriškega župana Mateja Arčona, lani razrešenega predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča, pa tudi nepovezana poslanca Janjo Sluga in Jurija Lepa. Kot je v pogovoru za N1 v torek navedel Golob, pričakuje, da se bosta Sluga in Lep udeležila današnjega kongresa, potrdil pa je tudi, da sta že vstopila v stranko.

Ob tem je še pojasnil, da že zdaj sodeluje s štirimi med seboj nepovezanimi skupinami, ki bodo po kongresu začele delati na skupnem, usklajenem programu.

V preteklih tednih se je Golob sestal tudi s predsedniki strank KUL, ti so nanj v ponedeljek naslovili vabilo, naj se jim prihodnji teden pridruži na rednem tedenskem sestanku. Na morebitno povezovanje z Golobom pa računata tudi LIDE pod vodstvom Igorja Zorčiča in DeSUS, ki se sicer že dogovarjata o skupni kandidatni listi za volitve v DZ.

Z Janšo ne bo sodelovanja

Je pa Golob v ponedeljek odločno zavrnil morebitno sodelovanje z vladajočo SDS, stranko Janeza JanšeKot je pojasnil, "človek, ki mi je vrednota vzbujanje strahu med državljani, ne bo nikoli moj sogovornik." Politična "tvitosfera" trenutno vladajoče koalicije po njegovih besedah živi v "svojem svetu, svetu jeze, sovraštva, obupa, prezira, to ni moj svet." Meni, da je treba spremeniti politično kulturo v državi, saj brez spremembe politične kulture ne more biti spremembe v državi. "Jeza in strah vodita samo v pogubo, to velja tako za posameznika in tudi za državo," je v ponedeljek dejal Golob, ki po 24. aprilu napoveduje "več svetlobe".