V pacifiški otoški državi Tonga, ki sta jo pred dobrim tednom dni prizadela izbruh vulkana in cunami, so od začetka pandemije koronavirusa zaznali le 1 primer okužbe.

Vlada otoške države je že kmalu po hudi naravni nesreči, ki je ubila 3 državljane in na tak ali drugačen način prizadela kar 85 odstotkov prebivalstva, z budnim očesom in sumljivo opazovala naznanjeni prihod humanitarne pomoči avstralske in novozelandske vlade. Skrbelo jih je, da bi prihod večjega števila ljudi na otoku lahko povzročil izbruh okužb. Ker se prebivalci države in oblastniki že tako soočajo s hudimi pomanjkanji hrane in vode, bi izbruh okužb lahko povzročil še hujšo škodo kot jo je vulkan.

Vulkanski pepel in valovi so popolnoma uničili pridelek na poljih v državi, kjer velik del prebivalstva živi od lastnega pridelka.

Avstralci obljubljajo, da bodo poskrbeli za "brezstično dostavo"

Avstralska vlada se je kljub novici, da so na ladji zaznali 23 okužb, odločili, da bo ladja potovala do končnega cilja na Tongo. Zagotovili so, da bodo pomoč dostavili na varen način in da pri tem ne bodo ogrozili prebivalstva Tonge.