Oportunizem

Opozicija: Počivalškovi poslanci so si o spornem zakonu premislili z danes na jutri

L.J. / STA
25. 1. 2022, 16.11
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 18.54
Deli članek:

Do predlaganih sprememb kazenskega zakonika, ki jih je vložila Jelinčičeva SNS, prejšnji teden pa potrdil odbor DZ za pravosodje, so kritični v opoziciji, civilni družbi in stroki.

Bobo
Predstavniki opozicije so napovedali referendum, v primeru da Državni zbor potrdi predlagane spremembe Kazenskega zakonika

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki stranke LMŠ, SD, SAB in Levice napovedali, da bodo v primeru, da Državni zbor potrdi predlagano novelo Kazenskega zakonika, o zakonskih spremembah organizirali referendum.

Predlagane spremembe zakonika bi močno skrajšale zastaralne roke za pregon gospodarskega kriminala. V veljavo bi spremembe v primeru, da jih Državni zbor potrdi, stopile takoj, kar bi pomenilo, da bi določeni sodni postopki zastarali z danes na jutri. Do predloga je kritična pravniška stroka, organizacijo referenduma pa so, v primeru, da bo predlog sprejet, napovedali tudi v Inštitutu 8. marec.

V opoziciji so razložili še, da so vložili zahtevo za umik točke z dnevnega reda seje Državnega zbora, ki bo potekala naslednji teden. Praav tako so vložili amandmaje na predlog, v katerih predlagajo črtanje vseh členov predloga. Poslanka iz vrst LMŠ Tina Heferle je razložila, da bi s "strokovno spornimi in škodljivimi" spremembami Kazenskega zakonika "celo onemogočili pregon nekaterih kaznivih dejanj, govorim seveda o spornih postopkih nabave zaščitne opreme v prvem valu epidemije Covid-19."

Zajem zaslona
Tina Heferle je poudarila, da koalicijski poslanci s tem, ko so si glede predloga premislili, kažejo zgolj na svojo dvoličnost.

Nekateri koalicijski poslanci napovedali, da ne bodo podprli predlaganih sprememb

Tako v poslanski skupini DeSUS kot v poslanski skupini Konkretno so danes izrazili svoje nasprotovanje predlaganim dopolnitvam kazenskega zakonika. V poslanski skupini DeSUS so na Twitterju zapisali, da ne podpirajo predloga novele ter da je bil ta sprejet na delovnem telesu DZ, kjer njihova poslanska skupina nima svojega člana.

Vodja poslanske skupine Konkretno Gregor Perič pa je na Twitterju zapisal, da so se danes v poslanski skupini odločili, da predlagane novele kazenskega zakonika ne podpirajo. "Absolutno zagovarjamo skrajšanje sodnih postopkov, nikakor pa ne moremo dopustiti, da bi zaradi sprejema te novele nekateri sodni postopki iz danes na jutri zastarali," je zapisal.

Opozicija: gre za dvoličnost koalicije

Heferle je izpostavila, da je bil pritisk javnosti, stroke in opozicije na koalicijske poslance očitno dovolj močan, da so si premislili. Pri tem je dodala, da gre pri ravnanju poslanske skupine Konkretno za dvoličnost: kljub temu, da je danes Gregor Perič na Twitterju zapisal, da sprememb ne bodo podprli, jih je njegov poslanski kolega Dušan Verbič, ki sedi v Odboru za pravosodje DZ, še pred kratkim goreče zagovarjal. Heferle je zatrdila, da v opoziciji dvoličnim izjavam ne zaupajo, ter da bodo, v primeru, da bodo spremembe sprejete, organizirali referendum.

Po besedah poslanca SD Predraga Bakovića je bil sredin odbor DZ za pravosodje, na katerem so obravnavali predlog novele, pokazatelj tega, kako so takšne rokohitrske in nepremišljene novele škodljive. "Prav takšne spremembe, ki niso premišljene in pri njih ne sodeluje stroka, pripeljejo do tega, da se ustvari platforma, kjer se pojavljajo nove določene procesne ovire na podlagi katerih posamezne pravne zadeve tudi padajo," je poudaril.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je medtem današnji dan označil za "manjšo zmago, uspeh opozicije, civilne družbe, strokovne javnosti, ki je od trenutka, ko je zakon prišel v obravnavo, opozarjala in kazala na to, kako daleč je pripravljena iti aktualna koalicija, da zaščiti sebe". Kot je še izpostavil, je do volitev še nekaj mesecev, zato pričakujejo še kak podobno sporen predlog zakona. V Levici zato napovedujejo, da bodo s preostalimi opozicijskimi strankami in civilno družbo bdeli nad vsako takšno potezo.

Kot je spomnila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper, si na odboru DZ za pravosodje že leta prizadevajo za izboljšanje učinkovitosti kazenskega postopka, med drugim tudi za podaljšanje zastaralnih rokov, in ne obratno, kot to predvideva predlagana novela kazenskega zakonika.